Mielipiteet

Mielipide: Hämeenlinnalaisilla on oikeus ravitsemusterapiaan – Keskeinen osa monien sairauksien hoitoa

Terapian tarpeessa? Tummanpuhuvaa suomalaista perinneruokaa, uunimakkaraa. Kuva: Anja Filppula
Terapian tarpeessa? Tummanpuhuvaa suomalaista perinneruokaa, uunimakkaraa. Kuva: Anja Filppula

Hämeen Sanomissa uutisoitiin (HäSa 30.10.) terveyskeskuksen ravitsemusterapeuttitilanteesta ja sen vaakalaudalla olevasta tulevaisuudesta.

Tilanne on ollut tähänkin asti Hämeenlinnassa todella huono: kunnan palkkalistoilla perusterveydenhuollossa ei ole yhtään ravitsemusterapeuttia ja yksityiseltä puolelta ostettua palvelua on ollut todella niukasti tarjolla, vain noin yksi päivä viikossa.

Nyt tämänkin ostopalvelun tulevaisuus on vaakalaudalla, säästösyihin vedoten.

Ratkaisuna ehdotetaan, että ravitsemusasioissa panostetaan hoitajien ja lääkäreiden lisäkoulutukseen ja konsultoidaan tarvittaessa (jo valmiiksi kiireisiä) ravitsemusterapeutteja erikoissairaanhoidon puolella.

Koko ammattiryhmä ohitettu

On järkyttävää ja huolestuttavaa, miten kokonainen ammattiryhmä voidaan ohittaa ja olettaa hoitohenkilökunnan ja lääkäreiden voivan ottaa kopin ravitsemushoidosta.

Olemme olleet kouluttamassa hämeenlinnalaista hoitohenkilökuntaa ikäihmisten ravitsemusasioissa. Tiedämme, miten paljon Hämeenlinnassa on hoitajia, jotka ovat kiinnostuneita ravitsemuksesta ja ymmärtävät sen keskeisen merkityksen terveyden edistämisessä ja sairauksien hoidossa.

Kuitenkin sairaan- ja terveydenhoitajien sekä myös lääkärien peruskoulutuksessa panostetaan ravitsemukseen lopulta hyvin vähän. Mikään työn ohessa toteutettu lisäkoulutus ei tee hoitajista ja lääkäreistä ravitsemusasiantuntijoita tai ravitsemushoidon ammattilaisia, ja oman kiinnostuksen pohjalta hankittu osaaminen on tasoltaan varsin vaihtelevaa.

Ravitsemusterapeutteja tarvitaan

Kiireiset vastaanottokäynnit eivät mitenkään anna mahdollisuutta ravitsemusasioiden perusteelliseen selvittämiseen, saati ohjaukseen.

Pitää olla mahdollista konsultoida matalalla kynnyksellä ravitsemusterapeuttia ja tarvittaessa ohjata asiakas tämän vastaanotolle. Jos ravitsemusterapeuttia ei ole saatavilla, jää asiakkaan ravitsemusohjaus huteralle pohjalle. Parhaassa tilanteessa ravitsemusterapeutti löytyy omasta talosta ja on osa moniammatillista hoitotiimiä.

Budjetteja laadittaessa pitäisi olla kykyä katsoa yhtä kautta pidemmälle.

Keskeinen osa monien sairauksien hoitoa

Ravitsemusterapia on keskeinen osa monien sairauksien, kuten diabeteksen, keliakian ja ärtyvän suolen oireyhtymän, hoitoa sekä oleellinen osa painonhallintaa ja allergioita.

Nämä lyhyen aikavälin näennäiset säästöt kostautuvat ennemmin tai myöhemmin kalliina laskuna erikoissairaanhoidon ja muun palveluntarpeen puolella.

Hämeenlinnalaisilla pitäisi olla oikeus hyvään ja laadukkaaseen ravitsemushoitoon ja -ohjaukseen ja ennen kaikkea oikea-aikaisesti toteutettuna perusterveydenhuollon puolella.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic