Mielipiteet

Mielipide: Hämeensaari tahdotaan puistoksi

Vanajaveteen etelän puolelta rajoittuvaa Hämeensaaren aluetta elokuussa vuonna 2018. Kuva: Pekka Rautiainen
Vanajaveteen etelän puolelta rajoittuvaa Hämeensaaren aluetta elokuussa vuonna 2018. Kuva: Pekka Rautiainen

Tuhannet kaupungin asukkaat ovat vaatineet Hämeensaaren eli Engelinrannan aluetta rakennettavaksi monitoimipuistoksi asukkaitten terveyden ja turvallisuuden ja viihtyisyyden lisäämiseksi.

Rakennetaan sinne positiivisesti kotkalaisen mallin mukaan Sapokan kaltainen vesipuisto. Se lisäisi todella tehokkaasti kaupunkimme vetovoimaisuutta ja elinvoimaisuutta.

Kaupungin ulkopuolisen liikemiesryhmän alueelle vaatima areena tulee kaavoittaa sinne, mihin se kuuluu, Ojoisten urheilupuistoon, jos uutta areenaa todella tarvitaan.

Osayleiskaavassa ei mainita areenaa

Hämeensaareen laaditussa oikeusvaikutteisessa osayleiskaavassa ei mainita lainkaan areenaa, eikä muutakaan näiden areenaliikemiesten suunnittelemia rakennuksia.

Nämä areenaliikemiehet ovat puhuneet kaupungin johtavat virkamiehet ja poliittisen johdon ympäri aivan kuten takavuosina Sunny Car Center -projektissa. Pelimiehet ovat entiset. Vain SCC:n Ritaluoma on vaihtunut areenaliikemiehiin. Kaupunki pelaa verorahoilla pakkina.

Mahtoiko olla enteellistä, kun torstain (HäSa 16.1.) lehdessä olivat lehden sivut A4 ja A5 taitettu niin, että uutinen Ritaluoman rikostutkinnan etenemisestä oli sijoitettu ison areenauutisen viereen.

Nyt tulee olla tarkkana

Kaupungin virkamiesten ja poliittisen johdon ja myös kansalaisten tulisi nyt olla tarkkana, että välttyisimme uudelta SCC:ltä. Turvallisinta olisi luopua heti Hämeensaaren areenasta ja keskittyä virkistyspuiston rakentamiseen.

Kaupungin kumppaneiksi vaativat areenaliikemiehet ovat julkisten rekisteritietojen mukaan perustaneet 10.5.2019 Hämeensaaren Kehitys oy -nimisen osakeyhtiön. Yhtiön kolme vastuullista areenaliikemiestä ovat vastuullisina mukana myös 11–15 muussa yrityksessä.

Yhtiön kotipaikaksi on ilmoitettu Hämeenlinna, vaikka sen osoite on Kauniaisissa. Satojen miljoonien projektia hamuava yhtiön tahtoo pyörittää sitä 2 500 euron osakepääomalla. Yhtiötä ei ole ilmoitettu työnantajarekisteriin.

Taannoin Hämeen ely-keskus lähetti Hämeenlinnan kaupungille Engelinrannan osayleiskaavaluonnosta koskevan kirjeen, jossa se kirjoitti muun muassa seuraavaa: ”Hämeenlinnassa on pitkään edetty laatimalla asemakaavoja ja osayleiskaavoja sekä erilaisia visioita ja muita vapaamuotoisia suunnitelmia, jolloin yleiskaavallinen tarkastelu jää suppeaksi eikä yleiskaavoituksen hyötyjä saavuteta. Erityisen ongelmallista tällainen käytäntö on ihmisten oikeusturvan ja päätöksenteon avoimuuden kannalta.”

Hämeenlinna ei ole ottanut opikseen

Onko kaupunki ottanut opikseen? Ei ole. Tauti vain pahenee. Uusia ympäripuhujia on varmasti jonoksi saakka.

Rakennetaan yhdessä kauniista ja viehättävästä kaupungistamme juuri sen asukkaille sopiva terveellinen, turvallinen ja viihtyisä kaupunki.

Menot