fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Hattula – Elämää varten(ko?)

Yksi koulutuskuntayhtymä Tavastian hallinnoimista lukioista toimii Myllytiellä Parolassa. Kuva: Pekka Rautiainen

Budjetti ei riitä kaikkeen, jostain täytyy leikata. Tämän opin lukion yhteiskuntaopin oppitunneilta, joille osallistuin vielä reilu vuosi sitten Parolan lukiossa.

Nyt kyseinen oppilaitos on kuitenkin mahdollisena kohteena kunnan säästötoimille, mikä on niin sanotusti kuntalaisilla “mennyt tunteisiin”.

Siinä missä peruskouluopetuksen järjestäminen kuuluu kunnan lakisääteisiin tehtäviin, toisen asteen koulutuksen järjestäminen on vapaaehtoista. Se kuitenkin houkuttelee kunnan asukkaiksi lapsiperheitä, mikä tarkoittaa työssäkäynti-ikäisiä veronmaksajia.

Haasteita aiheuttaa myös suurten ikäluokkien ikääntyminen. Veronmaksajien ikäjakauma vinoutuu entisestään, jos eläkeläisväestö lisääntyy vielä väistämätöntä tilannetta enemmän suhteessa nuorempiin ikäluokkiin.

Ellei lukiokoulutusta ole jatkossa tarjolla Hattulassa, nuoret siirtyvät toisiin kuntiin opintojen perässä – eikä uusille ole syytä muuttaa alueelle.

Myös syrjäseudulta tuleville nuorille lukiomahdollisuus Hattulassa on iso asia, kun koulumatka ei pitene vielä entisestään.

Pienen lukion etuja on lukuisia, listaan niistä vain muutamia.

Yhteisöllisyys on aivan omaa luokkaansa; opiskelijoiden ja henkilökunnan välitön suhde täytyy itse kokea.

Kovin monessa lukiossa rehtori ei tunne kaikkia opiskelijoita nimeltä, eikä opettajilla ole mahdollisuutta joustavaan ja yksilölliseen opetukseen sekä tuen tarjoamiseen.

Lue lisää: Mielipide: Kuntaliitos toisi Hattulassa vaadittuja säästöjä

 

Hyvä esimerkki on viime maaliskuulta ennen matematiikan kirjoituksia, kun joukko abeja päätti viettää lauantaipäivän opettajan kanssa viime hetken kertauksen merkeissä.

Yksi tehokkaan oppimisen taustatekijöistä on kohtuulliset ryhmäkoot – opiskelijan kysymyksiin ehditään oikeasti vastata.

Yksi Parolan lukion ylpeydenaiheista oli viime kevään nousu lukiovertailussa Kanta-Hämeen kärkeen.

Tasapainoilu vastakkaisiin suuntiin vievien intressien äärellä tiukassa taloustilanteessa ei ole helppoa, eivätkä tehdyt päätökset ikinä miellytä kaikkia. Parolan lukion lakkauttamisehdotus on saanut kuntalaiset vahvalle vastustuskannalle.

Toivonkin päättäjiltä kärsivällisyyttä ja huolellista harkintaa kestävien päätösten tekoon, jotta Hattulan motto “Elämää varten” toteutuu jatkossa myös nuorten kohdalla.

Vivian Mikkola

Parolan lukion ylioppilas 2018

Vaasa

 

Lue myös:

Parolan lukiossa ollaan tyrmistyneitä lakkauttamispuheista – Hattulan kunta säästäisi suoraan 400 000 euroa ja välillisesti yli kaksi miljoonaa

Parolan lukio vaakalaudalla – Hattulan kuntaan esitetään paljon muitakin säästötoimia

 

Menot