Mielipiteet

Mielipide: Hattula, Hämeenlinna ja Janakkala Vanajanlaakson kaupungiksi

Vanajanlaakson kantakaupunkia, Hämeenlinnan keskustaa Vanajaveden kainalossa kuumailmapallosta kuvattuna kesältä 2017. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Vanajanlaakson kantakaupunkia, Hämeenlinnan keskustaa Vanajaveden kainalossa kuumailmapallosta kuvattuna kesältä 2017. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Esitimme kysymyksen satunnaisotannalla yrittäjille, rahoitusalan ammattilaisille, luottamushenkilöille ja viranhaltijoille Verkatehtaalla perjantaina 17. tammikuuta HPK:n kumppaneineen järjestämässä elinvoimaseminaarissa: Tarvitsetko sinä kuntarajoja?

Kukaan ei myöntänyt tarvitsevansa.

Kaupungistumisen ja ikääntymisen myötä koko Suomea kohtaa tulevien vuosien aikana sen mittaluokan haasteita, ettemme nykyisillä rakenteilla pysty niihin vastaamaan ilman reippaita veronkorotuksia ja velanottoa.

Tämä tulee koskemaan kaikkia kuntia ja kaupunkeja Helsinkiä, Tamperetta, Turkua ja Oulua lukuun ottamatta.

Tuloveroprosentit uhkaavat yhä nousta

Hyvin nyt ei takaa, että hyvin on jatkossakin. Tuloveroprosentit tasoa 25–26 % voivat vielä aika piankin tulla tutuiksi, jos ei muita lääkkeitä oteta käyttöön. Toivottavasti meidän ei tarvitse olla näkemässä sitä.

Aluekehittämisen konsulttitoimisto DMI:n johtavan asiantuntijan Timo Aron ja Kunta-alan konsulttiyhtiö Perlaconin hallituksen puheenjohtajan Eero Laesterän esittämien visioiden, laskelmien ja faktojen pitäisi herättää kuntien luottamushenkilöt tekemään päätöksiä joilla turvataan maksajien – teidän ja meidän – tulevaisuus.

Ennen seminaarin alkua kokoontuneet seutukunnan kunnanhallitukset käsittelivät hyvässä hengessä vuonna 2014 tehdyn listan pohjalta niitä kuntien tehtäviä, joissa on syytä kartoittaa yhteistyön mahdollisuudet. Huomattavaa on, että listalla oli jo merkittävä määrä kohtia, joita on sittemmin alettu tehdä ja koordinoida yhdessä.

Tuntuu, että tämä ei riitä…

Jatkoon pääsi tämän kokouksen tulemana muutama asiakokonaisuus lisää, joissa yhteistyön mahdollisuutta aletaan virkamiestyönä kartoittaa. Hyvä näin.

Kuitenkin tuntuu, että tämä ei riitä. Listalta löytyi myös kohtia, joiden puitteissa yhteistyöhön ei ollut kiinnostusta.

Veroprosenteissa on jatkuva nostopaine ja jokainen seudun kunta on taloudellisissa ongelmissa. Olisiko jopa niin, että koko kysymyksenasettelu – missä asioissa voisimme tehdä yhteistyötä – on väärä?

Tekisimmekö yhdessä?

Mielestämme pitäisi seudullisesti päättää, että teemme kaiken yhdessä.

Jakaen ja ottamalla käyttöön Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan aiemmat parhaat käytännöt loisimme Suomen kasvukäytävän piikkipaikalle eli Suomen parhaalle sijainnille uuden lähes 100 000 asukkaan Vanajanlaakson kaupungin.

Miten sen teemme?

Oikea kysymys kuuluisi siis: miten sen teemme? Kysy valtuutetultasi, kumpi edellä mainituista kysymyksistä hänen mielestään paremmin ajaa Sinun etuasi.

Lähes 100 000 asukkaan Vanajanlaakson kaupungin vetovoima ja valtakunnallinen painoarvo olisi aivan eri tasolla kuin kolmen erillisen 9 600, 67 700 ja 16 700 asukkaan yhteisöjen erillinen vetovoima.

Toimintaa voisi tehostaa

Vanajanlaakson kaupunki mahdollistaisi toiminnan tehostamisen myötä julkisten kulujen pienenemisen, tai jos ei sitä, niin paremman kustannustehokkuuden myötä parantuneen palvelutason. Siis joko nykyiset palvelut halvemmalla tai paremmat palvelut nykyhintaan: Win–win.

Vielä kun otettaisiin digitalisaation hyödyistä kaikki irti yhdessä, saisimme siitäkin enemmän kuin toimimalla kaikki erikseen.

Saisimme leveämmät hartiat

Ihan heinäntekojärjellä: Vanajanlaakson hartiat olisivat sen verran leveämmät, että asukkaille olisi mahdollista luotettavammin tarjota laadukkaita peruspalveluja. Citymaalaisille, ihan lähellä ja elämää varten.

Hämeenlinna

Hämeenlinna

Hattula

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic