fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Huolella restauroitua Palanderin talon kokonaisuutta ei saa hävittää

Historiallisen Palanderin talon huolella restauroituja sisäosia. Kuva: Terho Aalto
Historiallisen Palanderin talon huolella restauroituja sisäosia. Kuva: Terho Aalto

Jo oli perin hälyttäviä suunnitelmia kuulla Hämeenlinnan museokorttelissa sijaitsevien Palanderin talon ja konservointi- ja varastorakennusten tulevasta kohtalosta.

Palanderin talo, joksi sitä kutsutaan, rakennettiin vuonna 1861 kapteeni Granin toimesta. Kaupungille rakennus siirtyi vuonna 1969.

Suunnitelmat kotiseutumuseoksi alkoivat vuonna 1991. Restaurointi ja muutostyö tehtiin vuosina 1992 ja 1993 pääosin työllisyystöinä. Kaikkea toimintaa valvoi Museovirasto.

 

Talon monet lattiamaalaukset olivat useissa huoneissa. Näyttävin on salissa 1870-luvulta. Alla oli vielä vanhempi viistoparkettijäljitelmällä. Muissa huoneissa on vaatimattomammat kuviot.

Ruokasalissa on uusrenessanssia edustava kattomaalaus.

Tähän saneeraukseen ja muutostöihin on kaupunki satsannut huomattavasti ja nyt näyttää suunta olevan hävittää varsin arvokas ja merkittävä kokonaisuus: korttelin muut rakennukset, konservointi- ja varastorakennus sekä viereinen käsityö- ja kahvilatoimintaa harjoittava yritys.

 

Toivottavasti suunnitelmat oi tarkoitettu vain aprillipilaksi, sillä eihän kaupunki, jonka museo toimii maakuntamuseona, ja joka on kulttuuriystävällinen, näin voine toimia.

Lue myös: Yllättävä kaavamuutos vireillä: Palanderin talo voi mennä mukana, kun kaupunki myy puutalojaan asunnoiksi (26.2.2020)

 

Menot