fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Pirttikosken kesäteatterin kesän näytelmästä nousi kohu – Huumori ei ole viaton kaapu rasismille kesäteatterissakaan

Pirttikosken kesäteatteri esittelee ensi kesän näytelmäänsä Kuva: ei o
Pirttikosken kesäteatteri esittelee ensi kesän näytelmäänsä Boomereita woke-kulttuurin puristuksessa: "Tämä näytelmä on satiirisella otteella kirjoitettu maalaiskomedia, jonka tarkoitus ei ole loukata tai syrjiä ketään, vaan päinvastoin tuoda kaikkien osapuolien näkemys tasa-arvoisesti esille höystettynä hersyvällä huumorilla.” Kuva: Pirttikosken kesäteatterin kotisivut

Iittalalainen Pirttikosken kesäteatteri nousi otsikoihin (IL ja IS 6.5.) ensi kesän esityksensä rasistisesti nimetyn henkilögallerian ja ennakkoluuloille rakentuvan juonikuvauksen myötä.

Rasismi on historiallisesti rakentunut järjestelmä, jossa ihmisiä tai ihmisryhmiä arvotetaan kuviteltujen tai todellisten etnisten tai rodullisten ominaisuuksien perusteella alempiarvoisiksi. Se voi ilmetä monin eri tavoin, kuten vihapuheena tai syrjintänä työmarkkinoilla.

Rasismi on juurtunut suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskunnan käytäntöihin, mutta rasismin vastaisessa toiminnassa olemme vasta alussa.

Keskustelu rasismista on lisääntynyt

Teatterin piirissä keskustelu rasismista on lisääntynyt viime vuosina, samoin kuin ymmärrys antirasististen toimintatapojen opettelun tärkeydestä. Nyt jo tiedostetaan, että esittämällä rasistista kuvastoa ja kertomalla rasistisia tarinoita ylläpidetään rasistisia rakenteita.

Stereotypioihin ja ennakkoluuloihin nojautuvat vähemmistöhahmot eivät kuulu enää 2020-luvun näyttämöille.

Vireä kesäteatteritoiminta moninkertaistaa Suomen teatteritarjonnan kesäisin. Kesäteatterit tarjoavat usein huumorin sävyttämiä elämyksiä sadoille tuhansille katsojille joka vuosi.

Myös huumori ehdottaa näkökulmia

Huumori ei ole kuitenkaan viaton kaapu, jonka suojissa voi tehdä mitä vain. Myös huumori ehdottaa näkökulmia ja maailmankuvia. Se voi purkaa ennakkoluuloja tai vahvistaa niitä. Lopputulos voi olla rasistinen, vaikka teatteriesityksen tekijät eivät olisi sitä sellaiseksi tarkoittaneet.

Se, että yhden kesäteatterin esityksestä paljastui rasistisia piirteitä ei toki tarkoita, että ongelma koskisi kesäteattereita myös laajemmin. Meillä kaikilla on kuitenkin vielä opittavaa rasismista ja antirasismista.

Haastamme Suomen kesäteatterit kampanjaan

Oikeusministeriö ja yhdenvertaisuusvaltuutettu lanseerasivat syksyllä 2021 Olen Antirasisti -kampanjan. Haastammekin Suomen kesäteatterit kampanjaan mukaan uuden kesäteatterikauden kunniaksi.

Viimeistään nyt on aika syventää ymmärrystä rasismista ja kehittää teattereiden antirasistisia käytäntöjä. Katsojat ovat sen ansainneet, samoin kuin koko yhteiskunta.

Menot