fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Hyvästit oikeaoppiselle joululle

Aika vapaamuotoisen oloinen enkeli joulukuusessa Hämeen linnassa joulukuussa vuonna 2009. Kuva: KF=Katariina Filppula
Aika vapaamuotoisen oloinen enkeli joulukuusessa Hämeen linnassa joulukuussa vuonna 2009. Kuva: KF=Katariina Filppula

Jouluna minun tekisi mieleni kääntyä pastafariksi. Pastafarit eivät nimittäin tunnusta virallisia dogmeja, eivätkä liitä jouluun mitään rituaalisia velvoitteita.

Lentävän Spagettihirviön Kirkossa joulunaikaa kutsutaan sen sijaan yksinkertaisesti lomaksi. Mikä onkaan mahtavampaa kuin suhtautua jouluun rennon yhdentekevästi!

Suomalainen joulu on historiallisesti rakentunut juhla, joka on täynnä tuttuja ja samaistuttavia perinteitä.

Isolle joukolle joulu yhdistyy edelleen kristinuskoon, vaikka alkuperäisesti Jeesus liittyy jouluun yhtä vähän kuin Johannes Kastaja juhannukseen.

Kristityt omivat joulun aikanaan roomalaisilta, jotka viettivät sitä lähinnä juopotellen ja rietastellen.

Joulu on Suomessa tuontitavaraa

Suomeen joulu tuli tuontitavarana ja korvasi vähitellen syksyisin vietetyn kekrijuhlan. Lahjoja jouluna on alettu jakaa perheen kesken vasta 1800-luvulla.

Nyttemmin joulu on alkanut näyttäytyä irvokkaana kulutusjuhlana, jota ennen ja jonka aikana ihmiset ryntäilevät maanisesti ostoskeskuksissa ja tyydyttävät tarpeitaan shoppailemalla kaikkea tarpeetonta.

Mikä siis mahtaa olla joulun tulevaisuus? Onko mahdollista, että joskus viettäisimme joulua tiukoista dogmeista vapaina?

Kenelläkään ei ole yksinoikeutta jouluun

Filosofian tutkija Sami Syrjämäki muistuttaa tekstissään Taistelu joulusta, ettei kenelläkään ole moraalista oikeutta vaatia joulua ainoastaan omaksi juhlakseen. Hänen mukaansa joulu on monta asiaa, mutta ei välttämättä mikään tietty.

Jos siis yksi viehtyy joulusta köyhien ja kuolleiden muistojuhlana tai toinen iloitsee siitä pitkään odotetun sukutapaamisen vuoksi, on heillä molemmilla yhtäläinen oikeutus joulunvietolleen.

Joulun vietto ei ole kaikille mahdollista

On silti hyvä muistaa, ettei joulun vietto ole kaikille yhtäläisesti mahdollista. Aina on olemassa heitä, joille joulu alleviivaa köyhyyttä, yksinäisyyttä tai päihdeongelmia – siis kaikkea muuta kuin rentoa yhdentekevyyttä

Itse kuulun etuoikeutettuihin, sillä saan joulun ajan lukea kirjoja ja katsella elokuvia ilman pakkoa, vastuita, huolia tai murheita. Osin siksi myös vilpittömästi toivon, että meistä jokaisella olisi mahdollisuus viettää joulua omintakeisesti, kenties jopa kevyen harhaoppisesti. Lomaillen.

Menot