Mielipiteet

Mielipide: Ilmastonmuutosta on hyvä pelätä (myös vanhusten)

Nuoria ilmastonmuutoksen pysäyttämistä vaatineessa mielenosoituksessa 20. syyskuuta Maastrichtissa Hollannissa. Kuva: MARCEL VAN HOORN
Nuoria ilmastonmuutoksen pysäyttämistä vaatineessa mielenosoituksessa 20. syyskuuta Maastrichtissa Hollannissa. Kuva: MARCEL VAN HOORN

Matti Hietala (HäSa 21.9) kirjoitti siitä, kuinka ilmastonmuutosta on turha pelätä. Kirjoitan hänelle vastauksen kirjoituksen asiajärjestystä jotakuinkin seuraten ja tulevaisuuden kauhukuvia osittain sarkastisesti maalaten.

Ilmastonmuutos on maailmanlopun veroinen asia. Ei ehkä yhtäkkinen pamaus, mutta hitaasti kehittyvä kidutus.

Kyse ei ole nuorisotrendistä

Tässä ei ole kyse mistään nuorisotrendistä, tiede on varoitellut asiasta ja viime vuosituhannella. Harvempi vain vaivautui tekemään yhtään mitään asian eteen silloin.

Ehkä Matin ajatus siitä, ettei vaikutus juuri MINUN omana elinaikana näy, oli myös silloin vahva. Ja nyt, kun vaikutukset tosiaan alkavat näkyä kasvavissa määrin, niin sitten vielä jarrutellaan.

Harvempi, etenkään vanhemmista sukupolvista, ajattelee asiaa kestävän kehityksen kannalta.

Harvempi teistä on varmaan koskaan pohtinut, onkohan täällä planeetalla vielä hyvä elää sitten kun minä olen ollut kauan kuolleena? Pitäisi.

Tästä on osittain kyse siinä ilmastonmuutoksen pelossa. Toki tähän voi sitoa myös laskevan syntyvyyden. Nuoremmat eivät halua tehdä muksuja, vain jotta ne voivat syntyä maailmaan, jossa ei ole tulevaisuutta.

Pienempi uhka kuin ydinsota

Tietenkin ilmastonmuutos on pienempi uhka kuin ydinsota. Se että ihmisiä kuolee hitaammin ja pitkällä aikavälillä ei ole niin iso juttu kuin se, että puolet planeetasta räjäytetään ulkoavaruuteen.

Toisin kuin ydinsota, ilmastonmuutos on meneillään tällä hetkellä.

Ilmaston lämpiäminen saattaa tuoda parempia viljelysmahdollisuuksia tänne Suomeen ja Keski-Euroopan olot, mutta onko se luonnon monimuotoisuuden kannalta hyvä asia?

Ei ole kivaa laulella lauluja valkoisesta joulusta, kun sitäkään harvemmin näkee.

Ehkä tulevat sukupolvet tottuvat suurempiin myrskyihin ja luonnonkatastrofeihin, kun eivät paremmasta tiedä, mutta se ei poista tosiasiaa, että niiden aiheuttamien kuolonuhrien määrä tulee kasvamaan.

Sulavaa jäätä muuallakin kuin meressä

Sulavaa jäätä on muuallakin kuin meressä, esimerkiksi Grönlanti on vielä toistaiseksi pääosin jääpeitteinen, eikä saarivaltioiden uppoaminen tai rantakaupunkien tulviminen meidän ongelmamme ole, olemmehan sentään sisämaassa!

Padot eivät suojaa Kiribatia, eikä kukaan niitä taida sinne olla rakentamassa.

Eikä ilmastopakolaisuus ole myöskään meidän ongelmamme, suljetaan rajat, antaa niiden kuolla sinne vaan!

Varmasti osa pakolaisista tulee tänne parempien elinolojen vuoksi, ottaen huomioon sen, että kotimaissaan on sota meneillään, mutta suuremmaksi syyksi voi tulevaisuudessa tulla se, että siellä on mahdotonta elää, järkyttävien olosuhteiden takia.

Tänäkin vuonna Intiassa oli ongelmia, kun kuumuuden takia juomavesi haihtui pois.

Ero dinosaurusten sukupuuttoon

Ero dinosaurusten sukupuutolla nykyiseen ihmisten aiheuttamaan ja erittäin voimakkaasti kiihtyvällä tahdilla tapahtuvaan eläinten sukupuuttoon on se, että ihmiset eivät olleet aiheuttamassa dinosaurusten sukupuuttoa.

Haluatko sinä olla se, joka kumittaa lastenlastesi kirjoista kirahvit, norsut, gepardit ja muut pois, voivotellen, että ”joo, kyllä minun nyt oli pakko vähän vielä saastuttaa, kun en minä tule näkemään mitään ilmastonmuutosta elinaikanani”?

Katse pois omasta navasta, Matti ja muut. Empaattisuutta peliin ja ajatelkaa tulevia, joku päivä syntyviä lapsia. Toivon, että teitäkin pelottaa, ja toimitte sen mukaan.