Mielipiteet

Mielipide: Jääkiekkoliigassa on liian monta joukkuetta – Tässä tulee ratkaisu ongelmaan

Kiekko matkalla HPK:n maaliin 17. lokakuuta Kalpaa vastaan Rinkelinmäellä käydyssä liigakamppailussa. Kuva: Pekka Rautiainen
Kiekko matkalla HPK:n maaliin 17. lokakuuta Kalpaa vastaan Rinkelinmäellä käydyssä liigakamppailussa. Kuva: Pekka Rautiainen

Liian monen joukkueen jääkiekkoliigasta on tullut ratkaisematon ongelma. Suuri 1,8 miljoonan osuuspääoma estää joukkuemäärän vähentämisen, koska osuuspääomalle ei ole ottajia. Liigasta ei pääse kuivin jaloin, vaikka haluaisi, mistä johtuen liigasta ei voi pudota eikä siihen nousta.

Ratkaisuna voisi olla perustaa liigan ylläpitämä liigapooli, rahasto, joka ostaisi pudonneelta joukkueelta liigaosakkeen 1,8 miljoonalla tai muulla sopivalla summalla.

Putoaja ei menisi konkurssiin

Näin putoaja ei menisi konkurssiin ja voisi jakaa Mestiksessä terveellä taloudellisella pohjalla.

Liigapooli ottaisi vastaavan summan lainaa. Nykyisessä rahan ylitarjontatilanteessa ei ole näkyvissä korkotason oleellista nousua, joten liigapooli saisi lainaa mitättömällä korolla.

Liigapooli voisi vuokrata liigaosakkeen Mestiksestä nousevalle joukkueelle, joka välttyisi liigaosakkeen ostolta. Ei olisi mahdotonta sekin, että liigajoukkueetkin myisivät osuutensa taloutensa parantamiseksi ja vuokraisivat liigaoikeuden poolilta.

Jos liiga supistetaan 12 joukkueeseen, maksaisi putoajien lunastaminen 3 x 1,8 = 5,4 miljoonaa, minkä suuruisen lainan korkokulut olisivat 100 000 tienoilla vuodessa. Tämä korko olisi vähintään liigaan nousijan maksama liigakauden vuokra.

Supistuvan liigan joukkuekohtaiset televisiokorvaukset olisivat ainakin 1,5 miljoonaa vuodessa, joten liigavuokra voisi olla suurempikin.

Mestiksen kiinnostavuus lisääntyisi

Supistuva liiga mahdollistaisi Mestiksen kiinnostavuuden olennaisen lisääntymisen ja Mestiksen televisiotulojen lisääntymisen.

Kolmen joukkueen putoaminen Mestikseen ja Mestiksen 14 joukkueen lukumäärän tiputtaminen 12 joukkueeseen, merkitsisi viiden joukkueen putoamista Suomi-sarjaan, jolloin sarjassa olisi 19 joukkuetta.

Kannattaisi harkita joukkuemäärän lisäämistä ja Suomi-sarjan jakamista kahteen 12 joukkueen lohkoon matkakustannusten vähentämiseksi ja paikallisuuden lisäämiseksi.

Koska Suomi-sarjalla ei ole valtakunnallista näkyvyyttä, eivät tavalliset sarjaottelut toiselta puolelta Suomea olevaa joukkuetta vastaan kiinnosta yhtä paljon kuin ottelut lähijoukkueita vastaan.

Ensimmäisenä vuonna putoaisi kolme

Aikataulullisesti liigan terveyttäminen voisi tapahtua niin, että ensimmäisenä vuotena putoaisi kolme joukkuetta, mutta yhtään ei nousisi.

Toisesta vuodesta alkaen liigan viimeinen pelaisi Mestiksen mestarin kanssa liigapaikasta. Hävinnyt jatkaa Mestiksessä. Jos liigaseura putoaisi, olisi se oikeutettu myymään lisenssinsä poolille kuten ensimmäiset putoajat.

Mestiksessä meneteltäisiin samalla tavalla eli ensimmäisenä vuotena putoaisi viisi joukkuetta mutta yhtään ei nousisi. Toisena vuotena Mestiksen huonoin karsisi paikasta Suomi-sarjan lohkovoittajien keskinäisen ottelun voittajien kanssa.

Kaavailtu järjestely ei maksaisi mitään jäljelle jääville liigaseuroille. Kaikkien sarjatasojen seurat voittaisivat tasaisempien ja kiinnostavampien pelien myötä, mikä lisäisi sponsori- ja katsojatuloja.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic