Mielipiteet

Mielipide: Järjestötyö on vakavasti uhattuna – Hämeen Setlementiltä vetoomus päättäjille

Kumppanuustalo on vapaaehtoisjärjestöjen kohtaamispaikka Hämeenlinnan keskustassa. Kuva: Juhani Salo
Kumppanuustalo on vapaaehtoisjärjestöjen kohtaamispaikka Hämeenlinnan keskustassa. Kuva: Juhani Salo

Valtiovarainministeriö on kaavailemassa isoja leikkauksia järjestökentälle. Esityksen mukaan Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen eli STEA:n sote-järjestöille tarkoitettuun rahoitukseen on nyt kohdistumassa mittavat, yli 33 prosentin leikkaukset, eli lähes 130 miljoonaa euroa.

Hämeen Setlementin toiminnoista noin kolmannes on katettu STEA:n kohdennetuilla toiminta-avustuksilla. Jos niistä leikataan aiotut 40 prosenttia, meidän toimintamme tulee muuttumaan radikaalisti!

Toiminta on laajasti kohdennettujen avustusten varassa

Kohdennetuilla avustuksilla Hämeen Setlementti pyörittää Hämeenlinnassa useita toimintoja: Kohtaamispaikassa tehdään avointa matalan kynnyksen arjen neuvontaa kaikille sitä tarvitseville ihmisille.

Ukkonen ja miestoiminta ovat matalan kynnyksen kohtaamispaikka ja arjen neuvontapiste.

Vapaaehtoistoiminnan kautta tarjoamme useita erilaisia harrasteryhmiä ja mielekästä tekemistä ihmisille, OmaKamun tukihenkilötoimintaa perheille sekä valtakunnankin mittakaavassa ainutlaatuista senioritoimintaa (kuten Senioriklovnit).

Järjestöyhteistyön koordinointi kattaa koko Kanta-Hämeen, mistä tuloksena on esim. vuosittain julkaistava järjestökartta (erittäin tärkeä työkalu myös päättäjille).

Tuki- ja ohjauspistetoiminnan kautta pystymme tarjoamaan pitkäaikaissairaille oman alansa vertaistukea.

Hallinnoimme Hämeenlinnan keskustan Kumppanuustalon, pienten järjestöjen ja vapaaehtoisten kohtaamispaikan, tiloja.

Järjestökenttä on merkittävä työllistäjä

Järjestökenttä eri puolilla Hämettä on iso työllistäjä. Hämeen Setlementti yksin työllistää lähes 40 ihmistä eri puolilla Hämettä. Henkilötyövuosia meillä tehdään liki 25 joka vuosi.

Me toimimme sekä avoimilla, mutta myös välityömarkkinoilla. Työllisyydenhoidossa positiiviset eteenpäinmenoprosenttimme ovat jatkuvasti yli 50 %.

Tästä kaikesta huolimatta viimekeväiset työllistämisen tukipaketit koronan vuoksi kohdistettiin täysin yksityiselle sektorille. Järjestökenttä jäi tässäkin asiassa nuolemaan näppejään.

Julkinen sektori ei pysty korvaamaan järjestöjen tekemää toimintaa. Sen varaan ei saa laskea. Järjestöjen yksi keskeisimmistä tehtävistä on myös auttaa yksinäisyyden torjunnassa ja ihmisten kohtaamisessa.

Jos nämä nyt esitetyt leikkaukset tulevat kohdistumaan meihin täysimääräisinä, yhteiskunta tulee maksamaan siitä kallista laskua vielä todella pitkään.

Pyydän, että hämäläiset päättäjät monella eri tasolla tekevät nyt kaikkensa, puoluetaustasta riippumatta, että nämä palvelut saadaan turvattua myös jatkossa.

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic