Mielipiteet

Mielipide: Jokamies ei voi tehdä mitä vaan

Jokamiehille on riittänyt tänä kesänä metsissä pulleita mustikoita. Kuva: Esko Tuovinen
Jokamiehille on riittänyt tänä kesänä metsissä pulleita mustikoita. Kuva: Esko Tuovinen

Meillä suomalaisilla, sekä myös Suomessa laillisesti oleskelevilla ulkomaalaisilla, on oikeus kulkea Suomen luonnossa muiden mailla eli tämän määrittää jokamiehenoikeus.

Tämä on maksuton oikeus kaikille liikkua ja oleskella luonnossa. Tällöin voi kävellä, hiihtää pyöräillä, onkia ja pilkkiä, myös voi ratsastaa, mikäli se ei ole kaupallista toimintaa.

Myös voi poimia marjoja, sieniä ja kasveja, jotka eivät ole uhanalaisia. Telttailu on sallittu tilapäisesti, mutta avotulen tekeminen ei ole sallittu ilman maanomistajan lupaa.

Luonnossa ei saa tehdä ihan mitä tahansa. Jokamiehenoikeutta ei määritellä missään laissa, mutta sen käyttöä rajoittavat useat lait.

Pihapiiriin ei saa tunkeutua

Kotirauhaa ei saa häiritä eli liian lähelle pihapiiriä ei saa mennä.

Tarkempaa määritelmää siitä, mistä pihapiiri alkaa, ei ole missään. Tämän voi jokainen luonnossa liikkuja miettiä itse.

Pääasia on, että kotirauhaa ei rikota. Myös esimerkiksi luonnonsuojelulaki sekä rikoslaki rajoittavat jokamiehenoikeutta.

Moottoriajoneuvolla ajaminen ei ole sallittua ilman maanomistajan lupaa.

Ei saa aiheuttaa haittaa

Perussääntönä on, ettei maanomistajalle tai muille aiheuteta harmia tai vahinkoa eli esimerkiksi ei estetä pääsyä polulle tai tielle, ei myöskään metsäautotielle, eli auton pysäköinti puomin eteen on kielletty.

Viljellyillä pelloilla ei saa liikkua. Kasvavia tai kuolleita puita ei saa ottaa, ei edes oksia. Jäkälää, sammalta tai varpuja ei saa kerätä. Luonnonrauhaa tai riistaa ei saa häiritä meluamalla.

Suomen pinta-alasta on iso osa metsää ja vesistöjä.

Osa kulttuuriamme

Vapaa liikkuminen luonnossa sekä marjojen, sienten ja yrttien kerääminen on tärkeä osa kulttuuriamme ja juontaa juurensa jo ammoisista ajoista.

Jokamiehenoikeudet Suomessa ovat verrattain laajat, Pohjoismaista myös Norjalla ja Ruotsilla on samansisältöiset oikeudet.

Tanskassa ja muualla Euroopassa ei juuri tällaista oikeutta ole, eli tämä oikeus on lähes ainutlaatuinen maailmassa.