Mielipiteet

Mielipide: Jotain tarttis tehrä – Sipilä veti räikeästi kotiinpäin

Pääministeri Juha Sipilä hämeenlinnalaisten ympäröimänä kauppakeskus Goodmanissa perjantaina 8. maaliskuuta. Kuva: Sara Aaltio
Pääministeri Juha Sipilä hämeenlinnalaisten ympäröimänä kauppakeskus Goodmanissa perjantaina 8. maaliskuuta. Kuva: Sara Aaltio

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) löi hanskat tiskiin ja siinä samalla hajotti oman hallituksensa ikään kuin ilmoitusasiana niin tasavallan presidentille kuin hallituskumppaneilleenkin.

Väkisin nousee mieleen tuo otsikon mukainen presidentti Mauno Koiviston lausahdus, vallankin, jos tuon sortin poliittinen operaatio tehtiin pääministerin sisäisen äänen opastuksella.

Samalla kävi selväksi kaikille, kuinka suuri valta uuden perustuslain mukaan pääministerillä on.

Se on koetun valossa niin suuri, että ei välttyä ajatukselta, että jotain tarttis tehdä, semminkin, kun tämä poliittinen operaatio tehtiin juuri eduskuntavaalien alla.

 

Kun julkisuuteen olivat tulleet tuoreimmat vaaligallupien tulokset, jotka kertoivat keskustaan kannatuksen vajonneen karvan verran yli 14 prosentin, niin ei ollut ihme, että pääministeri päätti tarttua viimeiseen oljenkorteen.

Hän yritti pelastaa vielä mitä pelastettavissa oli keskustaan kannatuksen elvyttämiseksi.

Se ei voinut jäädä keneltäkään huomaamatta, että kysymyksessä oli todellisuudessa keskustapuolueen vaalitaistelun lähtölaukaus, sillä välittömästi yllättävien tapahtumien jälkeen pääministeri riensi vetämään keskustaan vaalivankkureita maakuntiin.

 

Kaiken kukkuraksi hänellä oli jo povitaskussaan kepun uusi sote-malli. Vähän aiemmin hän oli kertonut julkisuudessa, kuinka hän oli sydänjuuriaan myöten pettynyt sote-mallinsa aikapulan aiheuttamaan luhistumiseen, joka oli hänen eroilmoituksensa ja hallituksen kaatamisen syy.

Sipilä on lähtenyt pelaamaan kovaa peliä suurella riskillä ja tulokset näemme vaalien jälkeen.

Perustuslain uudistuksen myötä pääministerin valtaa tuskin lisättiin tämäntapaisten poliittisten operaatioiden mahdollistamiseksi. Ei ainakaan näin räikeitten poliittisten kotiinpäin vetojen mahdollistamiseksi.

 

Mielestäni tulisi vakavasti harkita sopivaa muutosta perustuslakiin niin, että esimerkiksi tasavallan presidentillä olisi oikeus vaikuttaa ja tarpeen niin vaatiessa myös puuttua tapahtumien kulkuun, sillä nythän presidentiltä on riisuttu kaikki sisäpoliittiset aseet. Hän ei voi muuta kuin seurata katsella, kun pääministeri päättää käyttää valtaansa pönkittääkseen oman puolueensa asemaa vaalitaistelussa. Se ei voi olla perustuslain kirjaimen tai hengen mukaista.

Olen muuten sitä mieltä, että Karthagoa ei tarvitse hävittää, sillä sehän on jo hävitetty.

Sitä mieltä olen, että perustuslakia tulisi korjata niin, ettei nyt koettu pääsisi jatkossa toistumaan.