fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Kauppahalli kuuluisi Goodmaniin

Näkymä kauppakeskus Goodmanista vuoden 2017 tammikuulta. Kuva: Pekka Rautiainen
Näkymä kauppakeskus Goodmanista vuoden 2017 tammikuulta. Kuva: Pekka Rautiainen

Kävin Lahdessa tutkailemassa toriparkin käyttöastetta. Lauantaina parhaaseen toriaikaan ylähalli oli enintään puolillaan, alahalli oli tyhjä. Torilla oli kaksi myyjää.

Viime viikonloppuna vierailin Mikkelissä, jonka toriparkki yllätti monellakin tavalla. Ensinnäkin sen ensimmäisellä tasolla oli parkissa kohtalaisen paljon autoja, tosin ei halli täynnä ollut.

Toiseksi, Mikkelissä on onnistuttu suunnittelussa. Itse tori on samantyyppinen kuin Hämeenlinnassa eli torin ympärillä on paljon rakennuksia, jotka eivät todellakaan lisää torin kävijämäärää.

Toriparkista tunnelia kauppakeskukseen

Suurena erona Hämeenlinnaan torin yhdellä laidalla on suuri kauppakeskus ja heti sen vieressä kävelykadulla toinen kauppakeskus. Mikä hienointa, molempiin on kulkuyhteys tunnelia pitkin toriparkista.

Molemmissa kauppakeskuksissa näytti olevan runsaasti väkeä. Kauppaliikkeiden lisäksi oli useampia kahviloita, joissa oli myös asiakkaita, pubeja, taidemuseo, kauppahalli, nuorisoa, vanhempia ihmisiä: siis elämää.

Kauppahalli kauppakeskuksessa

Mikkelin vanhaa, kuuluisaa kauppahallia ei tosin enää ole. Siitä on saneerattu viihtyisä ravintola Eino. Nykyinen kauppahalli on rakennettu isoon aulaan kauppakeskuksen sisälle, harkkoseinät ja etuosa lasia, oven päälle teksti Kauppahalli.

Sisäpuolella on yksi kalakauppa ja yksi lihakauppa, kummassakaan ei asiakkaita, sekä kaksi kahvilaa. Kahviloissa oli väkeä ja leipä kävi kaupaksi. Siinä on kauppahalli koko komeudessaan, vaikka onkin oikein viihtyisä.

Kävin myös haastattelemassa torin läheisyydessä toimivia kivijalkakauppiaita. Kaikkien mielestä toriparkki vähensi torilla kävijöiden määrää. Ennen pääsi autolla kadun varteen parkkiin, mutta enää ei pääse. Toriostoksille menijä ei vie autoaan parkkihalliin, vaan jättää mieluummin kokonaan menemättä.

Goodman olisi kuulunut keskuskortteliin

Voisin puolustaa Hämeenlinnan toriparkkia, jos täälläkin olisi ollut visionäärejä. Goodmanin sijasta olisi pitänyt keskuskortteli purkaa ja rakentaa Goodman siihen. Torin laidalla oli aikoinaan tavaratalo Häme ja Pukinetalo Niku. Niistä olisi saneeraamalla saanut lisätiloja tavaratalolle. Toriparkista tietenkin tunneli liiketiloihin, ettei asiakas kastu.

Nyt en voi toriparkkia kannattaa. Goodman on rakennettu, eikä sille enää mitään voi, vaikka kuinka hatuttaa. Suurin virhehän tapahtui aikanaan jo 1960-luvulla, kun moottoritie rakennettiin keskelle kaupunkia. Silloin toinen vaihtoehto oli johtaa liikenne Hattelmalan takaa, mutta tämä nykyinen reitti oli päättäjien mielestä parempi, valitettavasti.

Kyllä Hämeenlinnan Goodmanissakin on elämää ja hyvin näyttää kauppa käyvän, mutta Goodman ei sijaitse torilla. Toriparkista pitää olla tunneliyhteys kauppakeskuksiin. Nyt se ei enää Hämeenlinnassa onnistu, tulee ainakin järjettömän kalliiksi.

Torielämä on kuolemassa

Siis ei toriparkkia, eikä kauppahallia, sitä ei saada kannattavaksi. Koko torielämäkin kuolee tämän ikäpolven mukana. Nyt torilla vanhat ihmiset myyvät vanhoille ihmisille villasukkia, mutta eivät enää kauan. Näin se vaan on.

Rakennetaan Mikkelin malliin kauppahalli Goodmanin sisälle, Turuntien puolelle. Aulaan mahtuu.

Matkalla Mikkeliin ajoin Heinolan keskustan kautta. Siellä ei rantaa rakenneta täyteen taloja, vaan ranta jätetään ihmisille.

Miksi Hämeenlinnan päättäjät haluavat tuhota tämänkin miljöön rakentamalla jonkin Engelinrannan ja pilata kauniin rantamaiseman? En voi ymmärtää. Raha puhuu, niin kuin toriparkissakin.

Päättäjät, järki käteen. Vielä voi jotain pelastaa, ehkä.

Menot