Mielipiteet

Mielipide: Joukkoliikenteen käytettävyys huononi Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan keskustassa Palokunnankadun bussipysäkeillä oli perjantaiaamuna rauhallista. Kuva: Rauno Lahti
Hämeenlinnan keskustassa Palokunnankadun bussipysäkeillä oli perjantaiaamuna rauhallista. Kuva: Rauno Lahti

Joukkoliikennekoordinaattori Kim Venesjärvi kertoi jutussa ”Joukkoliikenne siirtyy talviaikatauluihin” (Häsa 7.8.), miten he ovat pyrkineet huomioimaan mahdollisimman monen käyttäjän tarpeet aikatauluja ja reittejä suunniteltaessa, jotta saavutettaisiin helposti työpaikka-alueet, rautatieasemat, oppilaitokset yms. Palautteiden kerrottiin myös olevan ensiarvoisen tärkeää.

Olen henkilökohtaisesti antanut jo kahden vuoden ajan palautetta siitä, että Käikälän, Äikäälän, ja Harvialan alueilla bussilinja ei ole asukkaiden saavutettavissa.

 

Alueella liikkuu kaksi bussia: 4 ja 11, joista kumpikaan ei kulje Kirkonkulman koululle. Tänne Rantatien loppupään ja Äikäälän alueelle kulkee vain yksi bussi eli numero 11.

Alueelta on Kirkonkulman kouluun matkaa yli 3 km (mutta alle 5 km), jolloin kaupunki tarjoaisi läheltä kulkevan bussin lipun lapsille, mutta bussia ei pysty käyttämään. Se lähtee Äikäälästä vasta noin kello 8.47 mutta lasten pitäisi kävellä noin 20 min matka Mantereenlinnantien K-marketilta koululle, jolloin he eivät ehdi sinne ajoissa.

 

Nyt kouluun joutuu kulkemaan kävellen, pyörällä tai vanhempien kyydillä yli kolmen kilometrin matkan, kun se olisi mahdollista bussilla reittien ja aikataulujen ollessa sopivampia.

Kulkisin myös itse mielelläni töihin julkisilla, linjan 11 mennessä suoraan työpaikalleni. Bussi lähtee kuitenkin sellaiseen aikaan, että minun pitäisi lähteä kotoa 1 tunti 15 minuuttia aiemmin, eikä se lapsiperheelliselle ole realismia. Tuolla aikataululla ei tasatunniksi myöskään ehdi keskustaan töihin.

Keskustelin asiasta viime talvena joukkoliikenteen edustajan kanssa ja olen laittanut palautetta jo useamman vuoden, tällöin minulle on luvattu, että aikataulua ja reittiä tarkistetaan viimeistään vuoden 2019 syksyksi.

 

Nyt aikataulua on tarkistettu ja bussi lähtee kaksi minuuttia myöhemmin, mikä huonontaa bussiyhteyksien käytettävyyttä entisestään.

Minulle kerrottiin myös, että näin nopealla aikataululla ei voida tehdä muutoksia (kaksi vuotta!). Linjan muutos kuulemma aiheuttaa muutoksia toiseen päähän eli Loimalahteen.

Aikatauluihin muutos ehkä voisi vaikuttaa, mutta täällä liikkuu vain yksi bussi ja Loimalahdessa niitä on useita.

Toki Loimalahden suunnalla asuu enemmän ihmisiäkin, mutta oikeuttaako se jättämään yhden alueen oman onnen nojaan. Hämeenlinna mainostaa olevansa lapsiystävällinen kaupunki, mutta ei tämä siltä vaikuta.

 

Ongelman ratkaisemiseksi ehdotan, että bussi lähtisi Äikäälästä kello 8.25, jolloin se olisi K-kaupan kohdalla noin 8.30. jolloin lapsille jäisi aikaa kävellä kaupalta koululle.

Vielä parempi ratkaisu edellisen lisäksi olisi se, että linjoja muutettaisiin niin että bussi 11 koukkaisi Äikäälästä tullessaan Kurkitielle, sieltä Tarvasmäkeen ja koululle. Tällöin Äikäälän ja Tarvasmäen suunnalta tulevat pääsisivät bussilla koululle asti ja työikäiset keskustaan.

Suosittelen miettimään tätä kokonaisuutta ja myös linjaa numero 4, jotta tämän alueen liikennöinti sujuisi eikä asukkaita pakoteta nojautumaan omiin autoihin. Se ei ole ympäristöystävällistä eikä lapsiystävällistä, koska lapset eivät voi henkilöautoa valita. Tämä edesauttaisi myös linja-autoyhtiön toimintaa, koska bussilinjan käyttöaste nousisi.