fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Käännytettäviä äänestäjiä oli kymmeniä – Äänestysalueiden epäselviä nimiä ja aluejakoja voisi tarkistaa

Äänestyspaikkoja oli kuntavaaleissa tällä kertaa monenlaisia. Somerolla ennakkoäänestyspaikka oli sikäläisen kaupungintalon edustalla. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Äänestyspaikkoja oli kuntavaaleissa tällä kertaa monenlaisia. Somerolla ennakkoäänestyspaikka oli sikäläisen kaupungintalon edustalla. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Haastaisin Hämeenlinnaa tarkistamaan äänestysalueiden nimiä ja tarvittaessa aluejakoa, jotta emme enää koe samanlaista käännytysrumbaa kuin sunnuntaina 13.6. Jukola–Miemala-alueen äänestyspaikalla Nummikeskuksessa.

Aiemminkin vaaleissa on silloin tällöin tapahtunut, että jokunen äänestäjä tulee epähuomiossa väärään paikkaan. Tällä kertaa käännytettäviä riitti aamusta iltaan, yhteensä useita kymmeniä.

Toki voi ajatella, että kun äänestyspaikka on kullekin erikseen ilmoitettu, lukutaitoisen ihmisen tulisi osata se poimia. Voisimmeko kuitenkin miettiä myös saavutettavuutta ja palvelumuotoilua? Jospa asetumme Reino-Annelin kesäsandaaleihin ja mietimme asiaa hänen näkökulmastaan.

Koti “väärän” äänestyspaikan vieressä

Reino-Anneli on saanut lapun, jossa kerrotaan hänen äänestysalueensa olevan Nummi–Vuorentaka. Hän on sattumoisin myös noteerannut, että hänen kotinsa tuntumassa Nummikeskuksessa on vaalihuoneisto. Hänelle ei tule mieleenkään, että oma äänestyspaikka on Hirsimäessä. Sana “äänestysalue” ei ole hänelle hallinnollinen termi. Se tuntuu paikalta, nyt se tuntuu tarkemmin sanoen Nummikeskukselta.

Kaikki eivät voi äänestää kotinsa vieressä. Kaupunginosien rajat häilyvät, ja äänestysalueiden rajoja muutetaan. Äänestysalueiden nimet Nummi–Vuorentaka (äänestys Hirsimäessä) ja Jukola–Miemala (äänestys Nummikeskuksessa) ovat omiaan enemmänkin sekoittamaan kuin auttamaan kaupunkilaisia.

Pelkät numerot tai yksiosaiset nimitykset?

Voitaisiinko äänestysalueista käyttää pelkkiä tylsiä numeroita tai yleisluonteisia yksiosaisia nimityksiä? Silloin kunkin vaalipäivän oikea äänestyspaikka tulisi huomatuksi ilman sekavia mielikuvia.

Hämeenlinnan äänestysaktiivisuus jäi taas alle valtakunnan keskiarvon. Yritettäisiinkö siis mieluumminkin madaltaa äänestyskynnystä kuin vahingossa nostaa sitä?

Kaupungin arvoina mainitaan mm. palveluhenkisyys ja asukaslähtöisyys. Uskon kaupungin aidostikin haluavan vaaliuurnille myös heidät, jotka ovat kiireisiä, hajamielisiä, tänne äsken muuttaneita tai heikosti kieltä osaavia.

Kun jonotuksen lopuksi selviää, että ollaan väärässä paikassa, hämmentynyt Reino-Anneli lähtee kohti Hirsimäkeä.

Osa toteaa, että se oli sitten siinä

Etäisyyttä on pari kilometriä, kulkupeli tarjolla, aikaa riittävästi ja voimia tallella. Erehdys kuitataan huumorilla. Toisenlaistakin näkee. Osa toteaa ykskantaan, että se oli sitten siinä. Vaalin perimmäisen tavoitteen kannalta silloin on tapahtunut vahinko. Molemmissa tapauksissa äänestyskokemus on saanut kolauksen.

Ensi vaaleissa tavoitteena voisi olla, että yhdeltäkään äänestyspaikalta ei jouduta käännyttämään viittä ihmistä enempää ja että ketään ei käännytetä väärään osoitteeseen.

Vaaleissa olisi hyvä miettiä ihmisen polku mahdollisimman esteettömäksi ja kevyeksi kulkea. Demokratian tärkein väline on syytä tarjoilla niin matalalta kuin ikinä pystymme.

Lue lisää Hämeen Sanomien kuntavaaleja koskevia juttuja tästä.

Menot