Mielipiteet

Mielipide: Kaikki ei vieläkään suju Hämeenlinnan taksitilausten välityksessä. Todistettavasti.

Taksi odottamassa asiakkaita Kanta-Hämeen keskussairaalan edustalla Hämeenlinnan Ahvenistonmäellä. Kuva: Esko Tuovinen

Eikö tätä jo vihdoin uskota? Tampereen ja Hämeenlinnan ympäristökuntien kela- ja sotetakseja vammaisille välittävien tilauskeskusten yhdistäminen osana taksiuudistusta oli karkea virhe.

Liikuntaesteisten ja sairaiden vanhusten kohdalla tilanne on kuukausien yrittämisen jälkeen yhä kestämätön.

Tuetut kuljetukset eivät vieläkään toimi. Ei vaikka taksiuudistuksen järjettömiä ohjeita on kaikessa hiljaisuudessa korjailtu. Luvattu jopa pikatakseja. Siis matkoja ilman päivän ennakkotilausta.

Viimeksi perjantaina Tampereen tilauskeskuksen vaihde tuuttasi kymmeniä minuutteja tyhjää ja pyyteli lopulta automaatilla anteeksi: kaikki asiakaspalvelijamme ovat edelleen varattuja.

Lähes puolen tunnin odottelun jälkeen vapautunut välittäjä pahoitteli heillä olevan ”hieman ruuhkaa”. Tätä vammaisten puhelinpalvelua on kestänyt jo viikon.

Mutta mikä mättää, kun tilattua taksia ei tule. Pakko peruuttaa ennakkoon tilatut kyydit, vaikka kauniissa pakkassäässä olikin mukava istua. Jälleen kerran.

”Mekään emme pääse keskukseen puhelimella korjaamaan väärää osoitetta tai aikaa”, taksimies pahoittelee.

Ministeri ja Kelan edunvalvoja ovat julkisesti syytelleet taksiuudistuksen epäonnistumisesta toisiaan. Sotekyytejä liikuntaesteisille maksava kaupunki peesaa suuria päättäjiä tiukoilla määräyksillä takseille ja heidän asiakkailleen.

Koko uudistus toteutettiin säästötavoite ja kilpailutus kärkenä vammaiset unohtaen. Hämeen Sanomissa vammaiskuljetusten vastuuhenkilö antaa ymmärtää, että syypäitä valituksiin ovat itse liikuntaesteiset, jotka ovat tottuneet liian hyvään, ”luksoriin”. Muutosvastarintaa.

”Kuvaa hyvin vammaiskuljetusten vastuuvirkailijan asennetta”, taksiyrittäjä arvioi. Kuljettajat kertovat, että ennakkotilausten avulla tuskin on saatu montaa säästöä tuovaa kimppakyytiä. Asiakkaita on kuljetettu ympäri kaupunkia.

Korjausta vaativa virhe on ilmeisesti myös taksien päivystyksen ja asemapaikkavaatimuksen poistaminen. Nyt Häme-taksit Riihimäkeä ja Forssaan myöten päivystävät Hämeenlinnan ”hillotolpilla” keskussairaalan ja rautatieaseman lähellä.

Maaseudulta ja suuremmistakin keskuksista ovat lähteneet postit, pankit, poliisit ja kaupat. Nyt lähtivät taksit. Liikuntaesteisille ja vammaisille myönnetyt matkat täytyy aina tilata puhelimella. Viereistä vapaata taksia ei Kela maksa.

Kun Tampereen keskus kuuluttaa Janakkalaan ja Hattulaan pientä kauppakyytiä, niin Hämeenlinnan taksimies sanoo suoraan, ettei hän sinne naapurikuntaan lähde ajelemaan muutaman euron takia. Kyydin kuittaa seuraava jonossa. Tai kymmenes.

Nämä pikkukyydit on aivan uusi ilmiö, joka viivästyttää päivää ennakkoonkin tilatun taksin tuloa Hämeenlinnassa. Sotekyyti Tiiriöön tai sieltä kotiin takaisin, matkaa pari kilometriä, onnistuu vasta pitkän odottelun jälkeen.

Viime torstaina istuin Prisman penkillä lyhyt paluumatka tilattuna. Tulihan se heti luvattu pikataksi lopulta. Reilun tunnin kuluttua.

Minulle tuli epätodellinen olo luettua Lännen median jutun hyvin sujuneista sote- ja kelakyydeistä vammaisille. Kaikki ei todellakaan ole vieläkään sujunut Hämeenlinnan taksitilausten välityksessä. Todistettavasti.

Seppo Lehtonen

Hämeenlinna