fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Kaivos tulee – oletko valmis?

Talvivaaran kaivoksen varoaltaita Sotkamossa helmikuussa vuonna 2019. Kuva: Antti Ylönen
Talvivaaran kaivoksen varoaltaita Sotkamossa helmikuussa vuonna 2019. Kuva: Antti Ylönen

Yle uutisoi MOT:n jutun pohjalta (30.11.) Suomea askarruttavista kaivoksista. Jutun yhteyteen oli liitetty myös kartta, josta saattoi tarkistaa kotipaikkakuntansa tilanteen.

Kartasta paljastuu, että tällä hetkellä aluevarauksia on Suomessa kolmen Uudenmaan verran vastaten neljäätoista prosenttia Suomen pinta-alasta.

Eniten varauksia löytyy Lapista. Osa on jopa päällekkäin luonnonsuojelualueiden kanssa.

Hämeenlinnan ja Hattulan alueelle osuu kartalla kaksi aluevarausta. Hämeenlinnan aluevaraukset sijaitsevat Kalvolassa ja Ilveskallion harjoitusalueella.

Varaus ei onneksi välttämättä johda kaivokseen

Kyse on kaikeksi onneksi vain varauksista, jotka ovat voimassa kaksi vuotta eivätkä välttämättä johda varsinaisen kaivostoiminnan aloittamiseen.

Jo kuitenkin aluetta kartoitettaessa ja myöhemmin malminetsintäluvan nojalla saatetaan muokata maisemaa merkittävästi, millä on peruuttamatonta vaikutusta muun muassa ympäristön monimuotoisuuteen, matkailuun ja lopulta meidän omiin oikeuksiimme.

Jos kaivos saapuisi lupien myöntämisen myötä Hämeenlinnaan, mitä se tarkoittaisi? Kalvolan peltomaisemat kaivettaisiin auki ja maajäte huuhdottaisiin Äimäjärveen?

Hattulan kaivoksen maajätteen annettaisiin vyöryä Vanajaveteen? Ilveskallion kaivos taas saastuttaisi läheiset metsät?

Annammeko kaivosyhtiöiden kävellä ylitsemme?

On syytä kysyä, annammeko me kaivosyhtiöiden kävellä ylitsemme tänne ”kaivosteollisuuden luvattuun maahan”? Missä ovat meidän oikeutemme?

Uuden kaivoslain myötä maamme annetaan aivan liian helpolla muiden käytettäväksi. Suomi, saati Hämeenlinnan kaupunki, tulevat jäämään asiassa tyhjin käsin.

Tänne ei synny uusia työpaikkoja, verot kierretään porsaanreikien kautta ja kaivannaistuotteet myydään kauas eteenpäin. Me puolestamme jäämme siivoamaan maamme myllänneen vieraan jäljet, kuten hölmön isännän kuuluu.

Mitä me sitten voimme tehdä? Jokainen voi aloittaa levittämällä tietoisuutta asiasta niin lähipiirissään kuin pitäjässään. Parhaiten kuitenkin vaikutat antamalla painetta päättäjiin.

Menot