fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Kaivosten riskit kartoitettava – Kysymys on ajankohtainen Torronsuon reunalla

Pyhäsalmen kaivos Pyhäjärvellä 18. maaliskuuta 2014. Kuva: Vesa Moilanen
Pyhäsalmen kaivos Pyhäjärvellä 18. maaliskuuta 2014. Kuva: Vesa Moilanen

Kaivosyhtiöt ovat varanneet Suomesta yli Tanskan kokoisen alueen tutkimuksiaan ja kairauksiaan varten. Tätä toimintaa perustellaan mahdollisilla miljardien investoinneilla, joita kaivosten perustaminen toisi maahamme.

Kun on kaivosteollisuudesta kysymys, olisi varsin aiheellista tehdä myös riskikartoitus ja selvitys, kuinka monta sataa miljoonaa ja pahimmillaan miljardia euroa kaivoksessa tai kaivoksissa tapahtuva onnettomuus tulisi maksamaan Suomen valtiolle ja veronmaksajille.

Talvivaara on surullisessa muistissa

Surullisessa muistissa on Talvivaara, johon on pumpattu vähintään neljä miljardia veronmaksajien rahoja. Euroakaan tuosta summasta ei ole käytetty edes ympäristötuhojen korjaamiseen.

Vähemmän tunnettuja ympäristökatastrofeja ovat Hituran, Leppävirran ja Oriveden kaivokset. Kaikki ovat myrkyttäneet lähialueitaan. Kaivosonnettomuuksissa suurin riski kohdistuu vesistöihin ja pohjavesiin.

Jos perustettava kaivos myrkyttää esimerkiksi Päijänteen tai Saimaan vedet, niin maksajina ovat ne tuhannet suomalaiset, joiden mökki tai asumus sijaitsee noiden vesistöjen rannalla. Näiden kiinteistöjen arvo romahtaisi. Jos taas kaivos myrkyttää pohjavedet, niin kuka pystyy tekemään niitä enää juomakelpoisiksi?

Kaivos kansallispuiston reunalle?

Kysymys on ajankohtainen myös Lounais-Hämeessä, jossa kaivosta suunnitellaan Torronsuon kansallispuiston reunalle.

Ennen kuin kaivoslupia myönnetään, pitäisi joka paikkakunnalla tehdä riskikartoitus myös kaivoksen aiheuttamista uhista ja riskeistä. Avainasemassa on tietenkin kaivoslaki, joka on parhaillaan valmistelussa.

Valitettavasti näyttää siltä, että riskikartoitusta ei edellytetä ja kaivosten ympäristömääräykset ovat aivan liian heikkoja estämään ympäristötuhoja. Kaivoksilta ei edes edellytetä selvää suunnitelmaa, miten niiden tulee toimia myrkyllisten jätekivitonniensa kanssa. Lasku tulevista ympäristötuhoista kaatuu veronmaksajille ja luonnolle, ei kaivosyhtiöille.

Kuinka monta miljardia kaivokset meiltä nielevät?

Ennen kuin hehkutetaan kaivosten tuomia miljardeja, olisi syytä laskea, kuinka monta miljardia ne meiltä vievät, jos käy kuten Talvivaarassa. Nykyinen kaivoslaki ei suojaa määräyksineen ympäristöä riittävästi.

Ydinvoimaloilta edellytetään todella tiukkoja ympäristönormeja. Miksi ei samaa voida edellyttää kaivoksilta?

Menot