fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Kansa jakaa nyt eduskuntavaalikortit – Tulevat vaalit ovat isänmaan turvallisuuden vaalit

Reserviläisiä ilmoittautumassa kertausharjoituksiin Hämeenlinnassa lokakuussa vuonna 2020. Kuva: Pekka Rautiainen
Reserviläisiä ilmoittautumassa kertausharjoituksiin Hämeenlinnassa lokakuussa vuonna 2020. Kuva: Pekka Rautiainen

Eduskuntavaaleihin on aikaa vajaa vuosi. Poliittinen ilmapiiri on kuluneina viime kuukausina ollut historiallisen merkittävää ja vaikuttavaa. Erityistä pontta kansanedustuslaitoksen suuntaan on antanut se, että kansa päätti ja päättäjät seurasivat nöyrästi mukana.

Kun Naton kannatuksen mielipide alkoi lähestyä 50 prosenttia, ymmärsi maan johto, että tätä ei voi jättää huomiotta ja käynnistyi prosessi, jonka vastaus saatiin Tasavallan presidentin ja pääministerin kertomana 15. toukokuuta 2022.

Keskustelu ei ole laantumassa

Poliittinen keskustelu ei laannu nyt, kun Nato-jäsenhakemuksen loppukeskustelu on käyty eduskunnassa. Odotusarvona voidaan pitää, että turvallisuuspoliittinen keskustelu vain kiihtyy, koska jäsenyys ratifioidaan kaikissa jäsenvaltioissa ja se ottaa aikansa joka tapauksessa.

On myös niin, että ratifioinnin jälkeen tulee mietittäväksi maamme sotilaallisen asemoinnin ja Naton jäsenyyden tuomien velvoitteiden muutokset, sekä kantoja näihin kysymyksiin.

Katseet tulee kääntää nyt kansaan

Puolustusvoimilla on täysi valmius sekä takanaan vuosikymmenen valmistautuminen ja siksi katseet tulee kääntää nyt kansaan, joka päätöksen itse asiassa on jo tehnyt sekä laittanut päättäjät tekemään isänmaan turvallisuuden puolesta selkeitä ja avoimia ratkaisuja että tekemään pohjatyötä näiden eteen mitä suurimmassa määrin.

Siksi katseet tulee kääntää myös maanpuolustusjärjestöihin ja erityisesti maamme suurimpaan alan järjestöön Reserviläisliittoon, jolla alkujaan oli ratkaiseva rooli vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen käynnistymiseen ja edelleen on sen suurin vapaaehtoinen toteuttaja.

Syntyi näkemys, jonka valtionjohto toteutti

Harvat puolueet ovat avoimesti ajaneet Nato-jäsenyyttä ennen Venäjän astumista oman tuhonsa tielle. Tänä aikana työ on ollut, kuin ”Don Quijoten -vakaumus”, mitä ei voinut voittaa.

Nyt kansa puhui ja ”Don” voitti, vaikka kukaan ei milloinkaan näin olisi uskonut. Kansa antoi signaalin korostaen, että eduskunta kunnioittaa kansaa, kun kansa yhdistyi ehkäpä maamme sodanjälkeisen historian tärkeimmän prossessin taakse.

On myös merkittävää ymmärtää, että kansan tahto syntyi ajankuvaan ominaisesti digitaalisessa mediassa ja niistä, jokaisen ihmisen ”sometilien” ja näiden seuraajien kautta syntyi näkemys, jonka valtionjohto toteutti – oli pakko.

Kyseessä on merkittävä voima, joka nyt ensi kertaa näytti oikeutuksen ja mahdollisuuden kääntää valtion päätöksenteon suuntaa, kun tahtotila on yhteinen.

Kansa ei unohda, kansa tietää

Vääjäämättä tämä muokkaa tulevia eduskuntavaaleja. On täysin selvää, että viimeistään nyt ymmärretään, että kansa ei unohda, kansa tietää ja on voimakas yhdessä. Ja, kuitenkin osaten hoitaa yhteisen tahtotilan nykyajassa digitaalisesti, sivistyneesti, mutta erittäin voimakkaasti.

Näin on selvää, että tulevat vaalit ovat Isänmaan turvallisuuden vaalit ja ehdokkaat, jotka tämän puolesta liputtivat, ovat vahvoilla – heitä meidän tulee muistaa vaaliuurnilla. Ja, näiden ehdokkaiden tulee muistaa kansa, sekä maanpuolustusjärjestöt!

Menot