fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Kansallispuiston statusta kannattaa tavoitella

Evo on Etelä-Suomen suurimpia yhtenäisiä metsäalueita. Alueella on useita suojelualueita. Arkistokuvassa Valkea-Kotinen Kotisten luonnonsuojelualueella. Kuva: Kati Laitinen
Evo on Etelä-Suomen suurimpia yhtenäisiä metsäalueita. Alueella on useita suojelualueita. Arkistokuvassa Valkea-Kotinen Kotisten luonnonsuojelualueella. Kuva: Kati Laitinen

Sara Kaloinen (kok.) Hämeenlinnassa vastasi tekstarissaan (HäSa 30.12.2020) aikaisempaan Evon tiedekansallispuistohanketta koskeneeseen mielipidekirjoitukseeni: Evon kansallispuisto on lottovoitto Hämeenlinnalle (HäSa 28.12.2020).

Kaloisen kysymyksiin löytyvät kyllä vastaukset kirjoituksestani.

Minun tehtäväni ei ole kuvata, miten Evon hanke muutetaan mahdollisuudeksi tai euroiksi.

Hämeenlinnan kaupunki ja maakuntaliitto vastaavat alueensa hyvinvoinnista ja kehittämisestä omien organisaatioidensa kautta.

Jo Nordenskiöld, visionäärinä, näki ja ehdotti jo 140 vuotta sitten: ”ei tulisi kalliiksi säilyttää jälkimaailmalle sarja tämmöisiä kuvia … jos näin tehdään, ei kulu montaakaan vuotta, ennen kuin nämä puistot ovat Euroopan kuuluisimmat, ja jälkeläisemme tulevat kiitollisina muistelemaan sitä päivää, jolloin puisto perustettiin”. Etkö Sara Kaloinen näe asiaa samoin?

Häme on ainoa maakunta Suomessa, jolla on näillä näkymin mahdollisuus nousta Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan rinnalle viiden kansallispuiston maakunnaksi.

Torronsuo, Liesjärvi ja Evo ovat vielä monessa suhteessa hyvin lappimaista luontoa, mutta paremmalla sijaintiedulla, noin 100 kilometrin säteellä pääkaupunkiseudusta.

Lisämielenkiintoa Hämeelle tuo lisäksi pitkä historia, jota kaksi kaupunkikansallispuistoa ilmentää. Kansallispuistoilla vain on iso status ja kansainvälinen ulottuvuus, jota Evo retkeilyalueena tuskin tulisi koskaan saavuttamaan.

Menot