fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Kaupungissa kaupungin meininki – Ei saa jäädä tumput suorina tuleen makaamaan

Sisäkuvaa hämeenlinnalaisesta kauppakeskus Goodmanista kahden vuoden takaa, tammikuulta 2019. Kuva: Sara Aaltio
Sisäkuvaa hämeenlinnalaisesta kauppakeskus Goodmanista kahden vuoden takaa, tammikuulta 2019. Kuva: Sara Aaltio

Yrittäjä ja tärkeäksi matkailufoorumiksi kasvaneen Vanajanlinnan “sielu” Mika Walkamo ihmettelee mielipidekirjoituksessaan (HäSa 14.1.) Hämeenlinnan alueella tapahtunutta kehityshankkeiden vastustamista. Sitä kyllä itse tykönään ihmettelee moni muukin.

Walkamo käy läpi monien esimerkkien avulla useita hankkeita, joissa vastaan haraaminen on ollut kummallinen harrastus ja myös ilmeinen lähtökohta poliittiselle toiminnalle (arvio allekirjoittaneen).

Luetteloa voi täydentää muutamilla ruohonjuuritason parahduksilla. Aivan äskettäin muuan minimerkkikirjoittaja kauhisteli Hämeen Sanomien tekstareissa, että kaupungin keskustaa on pilattu kauppakeskus Goodmanin rakentamisella (!).

Missän ilman Goodmania käytäisiin kaupassa?

Missäs iso osa hämeenlinnalaisia sitten kävisi tavara- ja ruokaostoksillaan? Onhan toki Tiiriö, mutta ei yksi lintu kesää tee. Goodman, Tavastila ja Hämeensaaren liikkeet ovat tarpeen liikekeskustana.

Nyt valitellaan siellä sun täällä Hämeensaaren monipuolista rakentamista. Hankkeissa voi olla vähän ylibuukkaustakin, mutta niitä on helppo vähentää. Aika kertoo nopeasti tarpeet.

Vanhat hämeenlinnalaiset muistavat Hämeensaaren epämääräisenä törkyryteikkönä, jonka etupuolella pelattiin kesäisin pesäpalloa ja harrastettiin talvisin rusettiluistelua. Nyt Hämeensaaressa on jo eloa, mutta ei lisä pahaa tee. Areena istuu ja mahtuu alueeseen hyvin.

Torikin pääsee vähitellen näivettymisestään

Kaikesta vastustuksesta huolimatta tori pääsee jo vähitellen näivettymisestään. Viime kesänä siellä oli mainiot terassit ja nyt talvella baana luistelijoille. Luistelijoita on pienelle kentälle tullut runsaasti ja nuorisolla näyttää olevan tosi hauskaa.

Keskustan kakkoskortteli toimii jo hyvin ja ykköskorttelikin tietysti rakentuu. Kalliiseen alueeseen sidottuja pääomia ei voi makuuttaa tuottamattomina.

Keskusta on vähitellen kehittymässä suuren maailman tyyliin kävelykeskustaksi. Autot parkkitaloihin, jotta mahdutaan tallustelemaan.

Hämeenlinnan ei pidä jäädä tumput suorina tuleen makaamaan

Keskusta on vain osa kaupunkia, mutta se on aina kaupungin käyntikortti. Hienoa toriamme arvorakennuksineen kadehditaan muualla.

Kaupungissa pitää olla kaupungin meininki – tekemisen meininki. Hämeenlinnan ei missään tapauksessa pidä jäädä kaupunkien välisessä kilpailussa tumput suorina tuleen makaamaan! Eikä jääkään – Keinusaari elää jo täysillä, Asemanranta myös pian.

Vast´edes kantakaupungin suuri huomio keskittyy länsialueille. Tietysti vastarannan kiisket mutisevat, mutta kyllä maailmaan mutinaa mahtuu…

Menot