Mielipiteet

Mielipide: Kehittyvä Hämeenlinna tarvitsee toriparkin

Mahdollisella toriparkilla on esitetty olevan merkittävä vaikutus moneen torin ympäristön kiinteistökehityshankkeeseen. Tammikuun lopulla torilla oli jonkinlainen lumipeite. Kuva: Riku Hasari
Mahdollisella toriparkilla on esitetty olevan merkittävä vaikutus moneen torin ympäristön kiinteistökehityshankkeeseen. Tammikuun lopulla torilla oli jonkinlainen lumipeite. Kuva: Riku Hasari

Toriparkki on noussut keihäänkärjeksi kotikaupungissamme ja lähes kaikilla tuntuu olevan P-toriin jokin mielipide, joten minäkin kerron omani.

Hämeenlinnan kaupunkikeskustaa ympäröi laaja maaseutupitäjien verkosto, joiden asukkaat käyttävät myös kaupungin palveluita. Alueellamme autoilua tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa, Hämeenlinnan kaltaisessa kaupungissa ei läheskään kaikkea liikkumista voida järjestää julkisella liikenteellä.

Ilman ihmisten joustavaa liikkumiskeinoa, elinvoimaisuuden edistämistä ja yrittäjyyden edellytysten lisäämistä, ei kaupunkikaan voi kehittyä.

Seuraavaksi P-torin hanke menee kaupunkirakennelautakunnan ja kaupunginhallituksen kautta huhtikuun valtuuston kokouksen käsittelyyn.

Tarvitaan vastuullinen päätös

Nyt päättäjien on tehtävä vastuullinen päätös toriparkin kaavoituksen jatkamisesta ja sitä kautta mahdollisesta rakentamisesta. Kaavoituspäätöksellä mahdollistetaan myös yksityisen rahoituksen saaminen kaupunkimme kehittämiseen.

Hämeen Sanomat julkaisi 23. helmikuuta ykköskorttelin hallinnoijan, Raimo Sarajärven haastattelun. Haastattelussakin nousi esiin autopaikkavaatimusten aiheuttamat ongelmat keskustan kehittämisessä.

Toriparkki tulee tuomaan ainoan järkevästi toteutettavan ratkaisun tähän ongelmaan. Keskustasta tulee houkuttelevampi paikka asukkaille, muille kaupunkilaisille, rakennuttajille, yrittäjille sekä sijoittajille ja myös satunnaisille matkailijoille.

Pitkän aikavälin sijoitus

Toriparkki on selvitysten mukaan Hämeenlinnan kaupungille sijoitus, joka pitkällä aikavälillä tulee tuottamaan koko Hämeenlinnan seutukunnalle voittoa, positiivista elämää ja pitkästä aikaa hyviä signaaleja kaupungin kehittämiseksi.

Saadessamme kaupunkiin ja keskustaan lisää asukkaita, investointeja, elinvoimaa ja yrittäjyyttä, luo se edellytykset myös pitäjien elinvoimalle ja taloudelliselle hyvinvoinnille. Houkutteleva kaupunki on aktiivinen ja kehittyvä.

Kaupungin on luotava edellytykset myös sijoittajien ja yrittäjien riskinoton kannattavuudelle, koska yritykset ja yrittäjät luovat työpaikkoja ja tuovat sitä kautta verotuloja kaupungin tarjoamien palvelujen rahoittamiseksi.

Tuo asiakkaita ja rakennuttajia

Toriparkki lisää keskustan yrityksiä, palveluiden tuottajia ja käyttäjiä, tuo asukkaita ja rakennuttajia keskusta-alueelle ja mahdollistaa kehittyvän sekä houkuttelevan kaupungin, jossa halutaan yrittää ja asua. Kaikki nämä luovat yhdessä runsaasti työpaikkoja nyt ja tulevaisuudessa ja myös sitä kautta lisää verotuloja kaupungille.

Toriparkki tarvitaan, jotta koko Hämeenlinnan alue voi kehittyä. Minä ainakin haluan, että tulevilla sukupolvilla on mahdollisuus asua, elää ja yrittää kasvavalla ja elinvoimaisella Hämeenlinnan seudulla, johon myös maaseutupitäjien verkosto kuuluu kehittyvänä ja olennaisena osana.

Katsottava tulevaisuuteen

Toivon, että Hämeenlinnan päättäjät tekevät nyt vastuullisen, tulevaisuuteen katsovan päätöksen, jolla mahdollistetaan keskustan vireys. Näin saamme vastinetta myös keskustan yrittäjien ja sijoittajien ottamille riskeille ja varmistamme jatkossa Hämeenlinnan keskustan ja koko kaupungin elinvoimaisuuden.

Toivon tässä tilanteessa päättäjiltä riittävää kauaskatseisuutta, tätä päätöstä ei tehdä huomista, eikä ylihuomista varten vaan päätöksen vaikutukset ovat 10–20 vuoden päässä ja realisoituvat silloin ja siitä eteenpäin.

Lue myös: Valtuuston perussuomalaiset: Toriparkin valmistelu lakkautettava (23.3.2020)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic