Mielipiteet

Mielipide: Kesämökin lähimetsä voi olla jonakin päivänä poissa

Tammelalaista rikkumatonta mökki-idylliä parin kesän takaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tammelalaista rikkumatonta mökki-idylliä parin kesän takaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kesämökkikausi alkaa olla pikkuhiljaa ohi. Venetsialaisia vietetään elokuun lopussa.

Muistan ajan, jolloin mökkiläiset olivat paikkakunnalla välttämätön paha. Nyt suhtautuminen on aivan toista.

Mökkiläisiä odotellaan saapuvaksi heti alkukeväästä. Tuovathan he rahaa paikkakunnan kauppoihin, tarvitsevat palveluita paikallisilta yrittäjiltä, maksavat kiinteistöveroa kunnalle/kaupungille.

Osa miettii muuttoa mökille

Tänä aikana monet ovat olleet etätöissä mökillänsä ja nauttineet maaseudun rauhasta. Osa miettii muuttoa paikkakunnalle pysyvästi. Ei paha. Maaseudulla tarvitaan asukkaita.

Tämä maaseudun idylli mökkiläiselle saattaa valitettavasti joskus murskaantua. Yksi syy on rajanaapurin metsänhakkuut mökin ympärillä.

Tulee päivä, jolloin metsä on poissa

Jos mökin ympärillä on ollut vanhaa metsää, niin tulee päivä, että tämä metsä on poissa. Mustikka- ja sienimetsä on poissa. Mökin arvo alenee.

Valitettavasti mökin kiinteistörajan takana oleva metsä on toisen omistamaa. Kiinteistöraja on ehdoton.

Näistä hakkuista syntyy aika ajoin ristiriitoja. Mökin kiinteistörajan takaisella metsänomistajalla on kuitenkin täysi oikeus hyödyntää metsäomaisuuttaan.

Ongelmaan on haettu ratkaisua

Tähän ongelmaan on yritetty löytää ratkaisua kautta aikojen. Yksi ehdotus on ollut, että mökinomistaja maksaisi metsänomistajalle, että hän ei hakkaisi metsiänsä mökin ympäristössä.

Tämä on tietenkin rahakysymys. Mökinomistajan olisi maksettava korvaus menetetyistä hakkuutuloista metsänomistajalle.

Vanhat metsät ovat tässä tapauksessa vaikeita alueita, koska esim. kuusikot kuolevat pystyyn kirjanpainajan tai juurilahon takia. Männiköt ovat helpompia säästää, koska ne elävät pitempään.

Myös taimikoiden ja nuorten metsien hoitoraivaukset aiheuttavat vaikeuksia liikkua metsissä, mutta kuten totesin, naapurimetsä ei ole mökkiläisen ”omaa metsää”, vaan kuuluu ko. metsänomistajalle ja hänellä on täysi oikeus toimia omalla puolellaan parhaaksi katsomallaan tavalla.

Jos jollakin olisi hyvä ratkaisu tähän ongelmaan, niin kaikki olisivat kiinnostuneita.

Mutta hyvät naapurussuhteet punnitaan kullassa.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic