fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Keskittämisestä ei ole kenellekään hyötyä – Ojoisten ja Idänpään lähipalveluiden tuhoamista ei voi perustella loogisesti

Ojoisten uhanalaisen terveysaseman ulko-ovi vuosi sitten syyskuussa. Kuva: Rauno Lahti
Ojoisten uhanalaisen terveysaseman ulko-ovi vuosi sitten syyskuussa. Kuva: Rauno Lahti

Hämeenlinnassa suunnitellaan Idänpään ja Ojoisten terveysasemien siirtoa pääterveysasemalle, eli kansankielellä lakkautusta.

Keskiviikkona asia on sosiaali- ja terveyslautakunnan käsiteltävänä.

Tarkastelen asiaa kolmella mittarilla: taloudellisilla vaikutuksilla, toiminnallisilla vaikutuksilla ja kaupunkilaisten näkökulmalla.

Omien laskelmieni ja myös sote-johtaja Jukka Lindbergin mukaan (Hämeen Sanomat) siirrolla ei saavutettaisi taloudellisia säästöjä kiinteistöjen osalta. Päinvastoin, kiinteistöjen kulut nousisivat.

Terveysasemilla on nyt soveltuvat tilat ja Viipurintien kiinteistöä voidaan edelleen vuokrata sen erinomaisen kaupallisen sijainnin vuoksi. On myös riski, että pienet terveysasemat jäisivät tyhjilleen, jos toiminta niissä lakkaisi.

Toiminnallisia parannuksia ei saavutettaisi

Terveysasemien siirrossa on kyse vanhojen toimintojen siirrosta, joten varsinaisia toiminnallisia parannuksia ei ensi vaiheessa tehtäisi.

Jotkin suuren yksikön joustot ovat myöhemmin mahdollisia, mutta samalla pitkäaikaisesti estettäisiin paikallisen toiminnan järjestäminen uusin tavoin Ojoisilla ja Idänpäässä.

Paikallisen erityispalvelun kehittäminen Ojoisilla tai Idänpäässä kävisi mahdottomaksi, koska ei olisi enää palveluiden alustaa, paikallista terveysasemaa. Siksi toiminnan kehittämisen mahdollisuudet vähenevät, eivät kasva.

Tuhansien kaupunkilaisten matka terveysasemalle pitenisi

Olen keskustellut sekä Ojoisten että Idänpään terveysasemilla käyvien kaupunkilaisten kanssa. Heistä yksikään ei ole toivonut siirtoa Viipurintielle. Tuhansien kaupunkilaisten matka terveysasemalle pitenisi ja pysäköinti hankaloituisi.

Muutaman kilometrin pidempi matka lääkäriin tarkoittaa lapsiperheille ja vanhuksille oman auton tai taksin tarvetta. Tärkeää on myös, että paikallinen henkilöstö tuntee paikalliset ihmiset hyvin – isolla asemalla henkilöstöä pyöritetään ja ihmissuhteet häviävät.

Lähipalveluiden tuhoamista ei voi perustella

Tämänhetkisillä tiedoilla tätä lähipalveluiden tuhoamista ei voi perustella loogisesti.

Miksi sitten asiaa kuitenkin ajetaan? Aiemmat päätöksentekijät ovat lähteneet keskittämisen linjalle. Tällä kertaa keskittämisestä ei ole kenellekään hyötyä. Siksi kannatan lähipalveluiden säilyttämistä omalla äänelläni.

Menot