fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Kiire voi loppua elämässä kovin äkkiä, jos yrittää syöksyä ohi traktorista – Järki käteen maaseudun teillä!

Kuvituskuvan traktori hämäläisellä maantiellä työkone perässään kahta päivää vaille 20 vuotta sitten eli 28. toukokuuta vuonna 2002. Kuva: Juhani Salo = JS
Kuvituskuvan traktori hämäläisellä maantiellä työkone perässään kahta päivää vaille 20 vuotta sitten eli 28. toukokuuta vuonna 2002. Kuva: Juhani Salo, arkisto

Hyvät maaseudun teillä liikkujat, ja tarkemmin sanottuna motoristit, mopoilijat ja kuorma-autoa pienempien moottoriajoneuvojen kuljettajat!

Kesä kuumentaa veren ja saa usein moottorivoimalla liikkujat tekemään monenlaisia järjettömiä ylilyöntejä kulkuneuvollaan. Ja jos ette ole huomanneet, ovat myös lukuisat traktorit liikkeellä erikokoisten, perässä vedettävien lisälaitteidensa kanssa.

Yhdistelmät ovat hitaita, joten muiden moottorivoimalla liikkuvien olisi syytä tiedostaa ympäristö, missä ajaa ja liikkuu. Toivottavaa on, että alueiden nopeusrajoituksia noudatetaan.

Moni ei tunnista tilakeskuksen varoituskylttiä

Tilamme läheisyyteen Luopioistentien varteen on viime vuonna laitettu tilakeskus-kyltti, jota monikaan ei tunnu tunnistavan, mitä se tarkoittaa.

Työkone perässään traktori saattaa kääntyessään tarvita vastaantulevien kaistaa päästäkseen kääntymään ehkä hieman ahtaastakin liittymästä.

On tullut useita läheltä piti -tapauksia, kun traktorin perässä ajava esimerkiksi henkilöauton kuljettaja ei malta odottaa, että hitaampi yhdistelmä kääntyy alta pois.

Yritetään syöksyä ajattelemattomasti ohi, eikä päästäkään

Hermot kireällä ei seurata traktorin katolla vilkkuvaa majakkaa eikä vilkkuja, vaan syöksytään ajattelemattomasti ohi, eikä sitten päästäkään, koska jarrut on painettava pohjaan, jos haluaa rakkaan peltilehmänsä säästää ruhjeilta.

Traktorikuskit useimmiten väistävät valtateillä ajaessaan pysäkille päästääkseen jonoa ohi. Pienemmillä teillä, kuten tuo Luopioistentie, pysäkit ovat ahtaita ja siirtymät pellolta toiselle yleensä lyhyempiä, joten malttia toivotaan perässä ajavilta.

Elämässä kiire voi loppua hyvin äkkiä, jos kovalla vauhdilla törmää omaa kulkuneuvoaan huomattavasti suurempaan yhdistelmään. Että järki käteen, ketterämmät!

Meillä täällä maalla asuu myös runsaasti ikääntyviä ja mielellään autoileviakin ihmisiä, joten nuorempien on sekin syytä pitää mielessä. Reagointikyky ei ole enää niin nopeaa 80-vuotiaalla kuin 30-vuotiaalla.

Menot