Mielipiteet

Mielipide: Koirille ja koiranomistajille suunnatuista palveluista kaupungille vetovoimaa – Hämeenlinnasta Koiralinna

Hämeenlinnassa on lisätty koiraväen palveluita vuosien varrella vain hyvin maltillisesti. Jackrussellinterrieri Tahvo ulkoili joulukuussa vuonna 2006 koirapuistossa Tampereentien varrella. Kuva: Terho Aalto
Hämeenlinnassa on lisätty koiraväen palveluita vuosien varrella vain hyvin maltillisesti. Jackrussellinterrieri Tahvo ulkoili joulukuussa vuonna 2006 koirapuistossa Tampereentien varrella. Kuva: Terho Aalto, arkisto

Kotikaupunkimme Hämeenlinnan tulisi olla elinvoimaisempi, vireämpi. Sen tulisi houkutella maksukykyisiä ihmisiä muuttamaan tänne, maksamaan veroja, pienentämään vanhenevan nykyväestön taakkaa.

Elinvoimaisuus ei parane poppakonsteilla. Se vaatii aktiivista kehittämistä ja ennen kehitystyötä näkemystä siitä, mitä pitää kehittää? Edullinen asuminen? Vihreä kaupunki, kuten pyöräilykaupunki? Palvelu- ja kahvilakaupunki? Loistava Hämeen linna? Elävä tori, kenties toriparkkeineen? Kaikkea tätä ja muuta.

Suomessa on noin 700 000 koiraa, joista rekisteröityjä reilu puoli miljoonaa. Kasvua neljässä vuodessa 11 prosenttia. Samassa ajassa ihmisväestö kasvoi noin kaksi prosenttia.

Suomessa koiriin ja koiratarvikkeisiin käytetään vuodessa reilu miljardi euroa. Määrä on vuosikymmenessä viisinkertaistunut.

Hämeenlinnan kaupunki on kehittänyt koirapalveluja muutamalla koirauimarannalla ja yhdellä, hyvin pienellä koirapuistolla, eli ei mitenkään.

Kaupungissa on kourallinen kahviloita, joihin pääsee koiran kanssa, kuten myös muutama iltamesta. Yksi hyvä koirien ja muiden lemmikkien hyvinvointipalvelu, Anturan, aivan keskustassa. Useita eläinlääkäreitä. Pari eläinhoitolaa.

Joihinkin hotelleihin voi ottaa koiran mukaan. Yksityinen sektori on huomaamassa bisnesmahdollisuuden. Hyvä niin!

Koirapuistoja miettivien soisin lukevan Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisun 2014:10 “Koirien kaupunki” ja tutustuvan koirien paratiisiin, Rajasaaren koira-aitaukseen. Ollapa yhtä hyvin ideoitu puisto Hämeenlinnassa, vaikkapa Kantolassa tai Linnapuistossa!

Ideoinnista, mielikuvituksesta meillä on puutetta. Ei maa-alueesta, ei vapaaehtoisista, ei halukkaista käyttäjistä. Ajatelkaa: kevät-, kesä, syys-, tai talvipäivinä erilaisia aktiviteetteja tarjoava koirapuisto vierellään kahvila, johon kaksi- ja nelijalkaiset ovet tervetulleita. Konsertteja, kisoja, keskiaikaa, tai vaikka kummituksia. Koirien kanssa.

Varoituksen sana kuitenkin: koira-asioiden parantaminen tarkoittaa myös lisääntynyttä koiranomistajien vastuuta.

Vastuu kaupunkimme kehittämisestä ei ole kaupunginhallituksella tai -valtuustolla. Se on meillä kaikilla. Jos haluamme valtaa kehittämiseen, kuuluu meille myös vastuu – myös Koiralinnan siistinä pitämisestä.