Mielipiteet

Mielipide: Kirjanpito todistaa - Sattulan kylätiellä ei ole nähty kevyen liikenteen kansainvaellusta

Sanni Heikkilä ulkoilutti Rambo-koiraa viime elokuussa Hattulan Sattulassa. Kuva: Riku Hasari
Sanni Heikkilä ulkoilutti Rambo-koiraa viime elokuussa Hattulan Sattulassa. Kuva: Riku Hasari

Hämeen Sanomissa oli uutinen ”Sattulan kylätiestä paras pyöräilyteko” (HäSa 17.3.). Kylätie on saanut muutoinkin monenlaista huomiota mediassa. Mielipiteitä ja totuuksia on monia, sen mukaan, mistä näkövinkkelistä asiaa katsotaan.

Uutisen ingressissä kerrottiin, että tien jakaminen on tuonut pyöräilijöitä myös talvella.

Ajan kylätietä pitkin kahdesta neljään kertaa päivässä. Viimeisen puolen vuoden aikana olen nähnyt tiellä parikymmentä pyöräilijää. Näistä muutama on ollut kilpapyöräilijöitä. Loput ”tavallisia” pyöräilijöitä. Näistä melkoinen osa ilman heijastimia ja valoja. Kaikki ilman pyöräilykypärää.

Viimeksi sunnuntaina eräs herrashenkilö ajoi pyörällään keskellä kylätietä – tiedättekö miksi? Siksi, että tien kunnossapidosta vastaava taho ei ole ollut ollenkaan tilanteen ja tehtäviensä tasalla.


Kun hienossa
opastekyltissä lukee ”aja keskellä”, niin aura-auton kuljettaja on noudattanut ohjetta kirjaimellisesti. Kylätien kävely- ja pyöräilykaistat ovat olleet lumen ja jään peitossa vailla hiekoitusta lähes koko talven.

Useimmiten kun tietä autolla ajaa, joutuu ajamaan kävely- ja pyöräilykaistalla koko ajan. Vastaantulijoita autoilla on sen verran, että on aivan turha suhata keskikaistan ja reunojen välillä edestakaisin. Monta kertaa olen ajanut tienpätkän näkemättä ensimmäistäkään kävelijää tai pyöräilijää.

Omien laskelmieni mukaan – olen pitänyt päivittäistä kirjanpitoa – kävelijöiden ja pyöräilijöiden osuus on noin 15 prosenttia tien käyttäjistä. Kun kylätie otettiin käyttöön, mainittiin, että tiellä on noin 400 käyttäjää päivässä. Tämä tarkoittaa karkealla matematiikalla 60 kävelijää tai pyöräilijää päivän aikana. Sellaista kansainvaellusta ei Sattulantiellä näe!

Hämeenlinnan seudulla on monta muuta tienpätkää, jossa kävelijöitä ja pyöräilijöitä on ihan oikeasti paljon, ja he sukkuloivat muun (jopa raskaan) liikenteen jaloissa.

Minun mielestäni Sattulan kylätiekokeilu on turha ja hankala, jonninjoutavaa rahojen haaskaamista. Miksi tehdään väylät kävelijöille ja pyöräilijöille, jos heitä ei ole?


Mitä ihmettä
varten hidastetöyssyt eivät ole kylän asutuksen kohdalla?

Jos kokeilu on välttämätön, kevyen liikenteen väylän olisi voinut sijoittaa vain tien toiseen reunaan. Siinäkin olisi ollut kylliksi tilaa kylän kevyelle liikenteelle.

Mutta: käyttäkää nyt sattulalaiset hienoa kylätietänne, kun sellaisen olette saaneet, ettei se jää pelkäksi sulaksi ideoitsijoidensa hattuun.

Ja pyöräilijät: varusteet kuntoon eritoten pimeään aikaan liikkuessanne!