fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Kokonaiskuva Hämeenlinnasta on hyvä – Ennakkoluulot ohjaavat mielipiteitä

Hämeenlinnaa lännen suunnasta ja vähän tavanomaista korkeammalta kuvattuna heinäkuussa vuonna 2015. Kuva: Hannu Vallas
Hämeenlinnaa lännen suunnasta ja vähän tavanomaista korkeammalta kuvattuna heinäkuussa vuonna 2015. Kuva: Hannu Vallas

Hämeenlinna on kaunis, kompakti sekä turvallinen ja monipuolinen paikka myös lapsiperheille. Meiltä löytyy hyvät palvelut arkeen, kohtuullisesti erikoisliikkeitä sekä erittäin laadukas ja monipuolinen tarjonta erilaisiin elämyksiin.

Kokonaiskuvassa Hämeenlinna on melko hyvissä asemissa suomalaisella kuntakentällä, vaikka tilanne ei helppo olekaan. Sitä se ei ole juuri missään.

Talouden tasapainottaminen ja elinvoiman vahvistaminen ovat olleet aktiivisesti esillä. Surukseni olen huomannut, että keskustelussa kokonaiskuva sekä faktat ovat välillä kadoksissa.

Yksinkertaistuksia, ennakkoluuloja ja mielipiteiden ohjailua

Asioita yksinkertaistetaan, ennakkoluulot ohjaavat näkemyksiä ja mielipiteitä ohjaillaan tarkoitushakuisesti vähäisen tiedon pohjalta.

Vastakkainasetteluun kannustava kommentointi nostaa ajoittain päätään. Räväkkäkin keskustelu kuuluu demokratiaan, mutta välillä raja mielestäni ylitetään. Se ei ole tapa Hämeenlinnan kehittämiseksi.

Hämeenlinna selviytyy voittajana

Kun hahmotamme kokonaiskuvan, tunnemme faktat ja teemme päätöksiä tähän nojautuen, Hämeenlinna selviytyy voittajana.

Peruspalvelut sekä elinvoimatyö ovat rakkaita veljeksiä, jotka tukevat toisiaan. Kumpikaan ei pärjää ilman toista. Uudistumista on toki tapahduttava.

Myös talouden tasapainottaminen tarvitsee elinvoimatyötä, koska kasvua ja kehitystä ylläpitävä sekä luova toiminta rahoittaa kaupungin toimintaa. Kehittämisestä luopuminen olisi ampumista omaan jalkaan.

Liimaudutaanko kiinni seiniin?

Väestömme kasvaa, mutta väki ikääntyy ja lasten määrä laskee voimakkaasti. Palvelutarjonnan ja -tarpeen suhde muuttuu toimialoilla. Liimaudutaanko silti kiinni seiniin laadun ja turvallisuuden sijaan?

Toimintaympäristömme digitalisoituminen tarjoaa elinvoimamahdollisuuksia. Ikävä kyllä pitäjien vetovoima ei ole sellainen kuin toivoisimme. Niillä on kuitenkin paljon annettavaa koko kaupungin kehittämiselle.

Digitaalisuus ja etätyön lisääntyminen tarjoavat uusia työkaluja pitäjien kehittämiseen esimerkiksi hankerahoituksella aktiivisten asukkaiden johdolla. Viime vuosina on Linnaseudun kautta yli miljoona euroa kymmeniin hankkeisiin, joilla on tuettu pitäjien työllisyyttä ja investointeja.

Toimituksen lisäys 30.9.2020 kello 14.53:

Kirjoittaja toimii Hämeenlinnan kaupungin strategiapäällikkönä.

Menot