fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Korona teki metsän eläimistä rohkeita – Nyt kannattaa olla varovainen, sillä hirvieläimet säntäilevät sinne tänne

Metsäkauriit säntäilevät helposti tielle etsiessään ruokailupaikkoja. Kuva on Hattelmalan harjulta Hämeenlinnasta. Kuva: Tuulia Viitanen
Metsäkauriit säntäilevät helposti tielle etsiessään ruokailupaikkoja. Kuva on Hattelmalan harjulta Hämeenlinnasta. Kuva: Tuulia Viitanen

Korona-ajan liikenteen väheneminen on saanut metsien eläimet rohkeammiksi ja luottavaisemmiksi ja yhä useammin niitä voi havaita, jopa suurempina laumoinakin teiden varsilta. Lisäksi eläimet eivät varo liikennettä samalla tavalla, kuin ennen korona-aikaa, vaan ne saattavat siirtyä maanteitä käyttäenkin mielekkäämmille laidunalueille ruokailemaan.

Siksi nyt, enemmän kuin koskaan aiemmin, kannattaa ottaa hirvivaroitusmerkit vakavasti.

Merkit on yleensä sijoiteltu hirvieläinten tunnettujen kulkureittien kohdille, mutta hirvieläimiä saattaa tulla vastaan myös muissa tien kohdissa.

Jopa taajama-alueilla on mm. kauriita ja hirvien vasahavaintoja. Jos sitten sinne tielle auton eteen nousee hirvi, kauris tai valkohäntäkauris, kannattaa ehdottomasti pysähtyä, koska perässä yhä useammin tulee lisää. Kannattaa myös tarkkailla vastakkaista puolta, koska siellä voi olla osa laumasta Eläimet ovat ehkä joutuneet tilanteeseen, missä eivät osaa päättää, kumpaan suuntaan edetään auton ilmaantuessa kulkusuunnan eteen.

Isoin lauma jonka olen kohdannut, oli Janakkalan alueella, missä laumassa oli 19 yksilöä, jotka vaihtoivat tien yli metsän reunalta pellolle ja takaisin. Kohdassa oli vielä mutka joka esti näkyvyyttä vaaranpaikkaan.

Metsästä voi olla vaikea hahmottaa yksilöiden määrää, varsinkin ilta-auringon aikaan. Eläimen suojaväritys katoaa helposti lehvästön ja puiden sekaan. Eli erityistä varovaisuutta kannattaa siis noudattaa onnettomuuksien välttämiseksi.

Kun näette hirvieläimen, kannattaa heti laskea nopeutta ja valmistautua pysähtymään. Tilanne voi tulla eteen yllättävän nopeasti.

Turvallista kesämatkailua,

Menot