fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Koronadiagnostiikka ei perustu tutkimusnäyttöön – Antigeenipikatesti löytää virusta tartuttavat paremmin kuin yleinen PCR-testi

Kotonatestauspaikan opaste Forssassa viime vuoden joulukuussa. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Kotonatestauspaikan opaste Forssassa viime vuoden joulukuussa. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Suomen Lääkärilehdessä (17.9.2021, 37/2021 sivu 1944, Keskustelun koronatesteistä tulee perustua tutkimusnäyttöön) esitetään, että tieteellinen tutkimusnäyttö puoltaa diagnostiikassa erilaista pandemiantorjuntastrategiaa, kuin Suomessa toteutetaan.

Tutkimusnäyttö osoittaa, että antigeenipikatestit löytävät koronavirusta tartuttavat yksilöt paremmin kuin PCR-testit: “Antigeenipikatestejä käytetään Suomessa tutkimusnäyttöön nähden liian vähän. Vain Lapissa ja yksityisessä terveydenhuollossa niitä on osattu hyödyntää riittävästi.”

PCR-testi on laajassa käytössä

PCR-testi sen sijaan on laajassa käytössä ja monet uskovat, että positiivisen PCR-testituloksen saanut henkilö on sairas tartuttaja: “Tartuttajien löytämisessä pikatesti on itse asiassa tarkempi (spesifisempi) kuin PCR, jossa jopa 25–50 prosenttia löydöksistä voi olla testaushetkellä ei-infektiivisiä.”

Kuinka monia turhia karanteeneja on PCR-testin perusteella määrätty? 20–50%? Kuinka paljon turhaa pelkoa ja inhimillistä kärsimystä on aiheutunut?

Missä määriin PCR-testauksen laaja käyttö on vaikuttanut virheellisesti THL:n ilmoittamiin tartuntalukuihin ja kuolemantapauksiin?

“Antigeenitestit on suunniteltu osoittamaan näytteestä infektiivinen virus”

Ote Lääkärilehden artikkelista: “Antigeenitestit on suunniteltu osoittamaan näytteestä infektiivinen virus hyödyntäen viruksen biologista monistumista kehossa. Ne mittaavat infektiokykyisen viruksen nukleokapsidiproteiineja (eivät pintaproteiineja). PCR-testit puolestaan mittaavat viruksen RNA:ta koeputkimonistumista hyödyntäen. Ne eivät ota kantaa siihen, onko näytteen RNA seurausta infektiokykyisestä viruksesta, kaukaisen infektion pitkäkestoisesta RNA-erityksestä, altistuksesta tai kontaminaatiosta.”

Artikkelin kolme asiantuntijaa peräänkuuluttavat avointa, monitieteellistä ja julkaistuun tieteeseen perustuvaa arviointia Suomen tulevalta koronastrategialta.

Koko Lääkärilehden artikkeli lähteineen on luettavissa kirjastoissa.

Lue myös Kanta-Hämeen keskussairaalan infektiolääkäreiden vastaus: Koronadiagnostiikka perustuu tutkimusnäyttöön (mielipide, 3.11.2021)

Menot