fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Koronapassin aika on nyt! 

Koronarokotukset käynnissä Hämeenlinnan Verkatehtaalla viime maaliskuussa. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Koronarokotukset käynnissä Hämeenlinnan Verkatehtaalla viime maaliskuussa. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Suomessa yli 3,7 miljoonaa ihmistä on käynyt ensimmäisessä koronarokotuksessa. Toisen annoksen on saanut noin 35 prosenttia väestöstä. Yli kahdella miljoonalla ihmisellä on nyt täysi koronarokotussarja.

Hallitus päätti viime torstaina (5.8.) aloittaa koronapassin valmistelun. Hallitus toivoo, että se mahdollistaisi vähintään kovista rajoituksista luopumisen.

Kulttuurilaitokset voisivat avata ovensa syksyllä. Myös kahden metrin turvaväleistä luopumista harkittaisiin.

Rajoitukset vaikeuttavat tapahtumien järjestämistä

Osa nykyisistä rajoituksista tekee kulttuuritapahtumien järjestämisen mahdottomaksi tai kannattamattomaksi.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan kovien rajoitusten aika ei välttämättä ole vielä ohi. Hän kuitenkin toivoo, ettei niihin tarvitse enää turvautua. Mutta se tietenkin riippuu tautitilanteesta.

Koronapassilla todistetaan, että on joko rokotettu, tuoreen negatiivisen koronatestituloksen saanut tai covid-19 -taudin jo sairastanut. Passi on merkittävä työkalu, ettei Suomessa tarvitsisi siirtyä syksyllä koviin rajoituksiin ravintoloissa ja tapahtumissa. Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan koronapassia ei voisi käyttää julkisissa palveluissa.

Passi on käytössä muun muassa Tanskassa ja Ranskassa

Kyseinen dokumentti on otettu käyttöön Tanskassa ja Ranskassa. Passin käyttö laajeni äskettäin Ranskassa. Siellä vastustetaan kiihkeästä koropassin vaatimista ravintoloissa, kaukojunissa ja kahviloissa.

Maamme hallituksen käynnistämässä lainsäädäntöhankkeessa lienee useita perustuslaillisia haasteita. Esimerkiksi: tuskin ketään voidaan pakottaa hankkimaan koronapassia.

Koronavirus on tullut jäädäkseen

Englanti poisti koronarajoitukset lähes kuukausi sitten. Pelätty uusi korona-aalto ei ole toteutunut tähän mennessä. Englannissa keskustellaan nyt, miten immuniteetin tasoa tulisi pitää yllä.

Rokotusten lisäksi hyvä keino suojautumisessa on alistuminen virukselle. Jokaisen on kuitenkin muistettava, että koronavirus on tullut jäädäkseen!

Lue myös: Koronapassi ei saa hukkua byrokratiaan (pääkirjoitus, 8.8.2021)

Menot