Mielipiteet

Mielipide: Kukaan ei maksa pysäköinnistä kohtuuttomasti

Keinuparkissa parkkimaksu hoituu automaatilta saatavan kortin avulla. Kuva: Markku Tanni
Keinuparkissa parkkimaksu hoituu automaatilta saatavan kortin avulla. Kuva: Markku Tanni

Kaupungin johtokaksikko kirjoitti (HäSa 11.2.) kannanoton keskustan kehittämisestä ja toriparkin tarpeellisuudesta. Kirjoituksessa todetaan, että torinaluspysäköinnin maksaa käyttäjät.

Niin varmaan maksaisivatkin, jos rakennuskustannukset olisivat huomattavasti pienemmät. Esitetyllä ratkaisulla yhden paikan rakennuskustannukset ovat 50 000 euroa.

Tarkastellaan ensin yksityisille myytäviä paikkoja. Jos sijoittaja haluaa maltillisen 5 %:n tuoton pääomalleen ja paikan käyttö- ja ylläpitokulut ovat 20 euroa kuukaudessa, on sijoittajan saatava paikasta vuokraa 230 euroa kuukaudessa.

Autopaikan hinta on jotakin muuta

Hämeenlinnassa ei kukaan halua maksaa autopaikasta tuollaista summaa. Oikeista autotallipaikoista maksetaan 70–120 euroa kuukaudessa.

Tarkastellaan sitten pysäköintiä kaupungilla asioivien ihmisten kannalta. Tällä hetkellä keskustan maksulliset pysäköintiajat ovat arkisin kello 8–18 ja lauantaisin 8–16.

Tästä saadaan 3 000 tuntia maksullista pysäköintiaikaa paikkaa kohden vuodessa. Jos lasketaan, että pysäköintiyhtiö ottaa lainaa 2 %:n korolla 40 vuodeksi, saadaan yhden paikan pääomakustannuksiksi 0,75 euroa tunnissa.

Jos oletetaan käyttö- ja ylläpitokulujen olevan 0,08 euroa tunnissa (20 euroa kuukaudessa), ovat yhden paikan kustannukset 0,83 euroa tunnissa. Mikäli paikoitusmaksu olisi sama kuin Kaivoparkissa eli 1 euro tunnissa, olisi käyttöasteen oltava 83 %. Tämähän ei ole mahdollista, vaikka kaikki kadunvarsipaikat poistettaisiin.

Todellisuudessa käyttöaste olisi 30 % tai sen alle, silloin paikoitusmaksun olisi oltava 3 euroa tunnissa. Kukaan ei tällaista summaa ole valmis maksamaan.

Jos paikoitusyhtiö pitäisi paikoitusmaksun alle 3 eurossa tunnissa, olisi siinä oltava veronmaksajilta piilotukea. Laskelmat on tehty maltillisella 2 %:n korolla. Jos korko on vähääkään suurempi tai rakennuskustannukset ylittävät arvion näyttävät laskelmat vieläkin synkemmiltä.

Ei saa jäädä veronmaksajien maksettavaksi

En vastusta keskustan kehittämistä, mutta en halua, että toriparkki jää kaupungin veronmaksajien maksettavaksi.

Jos päättäjät olisivat olleet vastuullisia, olisi toriparkista pitänyt tehdä kieltävä päätös heti rakennuskustannusarvion valmistuttua, jotta kaupungin keskustaa olisi päästy muutoin kehittämään.

 

Menot