fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Kulmuni vetää raskasta rekeä

Keskustan uusi ja väistyvä puheenjohtaja Kouvolan ylimääräisessä puoluekokouksessa viime lauantaina: Katri Kulmuni ja Juha Sipilä. Kuva: Joel Maisalmi
Keskustan uusi ja väistyvä puheenjohtaja Kouvolan ylimääräisessä puoluekokouksessa viime lauantaina: Katri Kulmuni ja Juha Sipilä. Kuva: Joel Maisalmi

Syksyn ehdoton poliittinen tapaus oli Suomen keskustan ylimääräinen puoluekokous. Ennakolta sen arvioitiin vaikuttavan moniin asioihin ja ratkaisevan monia pulmia. Kävikö näin? Ainakin sitä joutuu epäilemään.

Ennakkoarvioissa ei ollut kyse pelkästään keskustan tulevista gallupien kannatusluvuista. Tarvittiin vahvaa meininkiä myös uuden hallituksen politiikkaan, joka vasta ajautuu uomiinsa.

Keskustan puheenjohtajaratkaisua odotti erityisesti pääministeri Antti Rinne (sd.). Hallituksen johtajan on tiedettävä, kenen kanssa pääratkaisuja on tehtävä.

 

Tärkeitä ovat tietysti muidenkin hallituspuolueiden kärkihahmojen mielipiteet, mutta ne ovat linjakysymyksissä pitkälle samansuuntaiset. Jos keskustan – tällä vaalikaudella avainasemapuolueen – peli ei pysy vakaana, se voisi tehdä hallituksesta huojuvan korttitalon.

Keskustaa johtaa nyt Katri Kulmuni, joka torniolaisena ja melkein haaparantalaisena puhuu ainakin ruotsia paremmin kuin puheenjohtajaedeltäjänsä Juha Sipilä. Ohimennen Kulmuni puhuu välttävästi myös venäjää.

Katri Kulmuni on ilmoittanut päätavoitteekseen keskustan kannatuksen nostamisen 20 prosenttiin. Tavoite ei ole huima puolueelle, joka aiemmin usein porskutteli n. 25 prosentin seutuvilla.

Miten se keskustan kannatus nousisi? Pääkannatusalueet ovat koko ajan tyhjenevissä Itä- ja Pohjois-Suomessa. Varsinkin nuori väki suuntaa katseitaan pääkaupunkiseudulle ja Pirkanmaalle. Katseet suuntautuvat sinne, missä on leipää ja sirkushuveja. Opiskelupaikoilla on merkityksensä nyt ja tulevina aikoina.

 

Katri Kulmuni on korostanut jatkuvasti ja enenevästi, että elämän edellytyksiä on luotava koko maahan. Ajatus on hyvä ja kannatettava, mutta ihmisiä on vaikea pitää asumassa seuduilla, joissa esim. kauppa- ja terveyspalvelut ovat huonot. Liikenne ei suju ja poliisienkin virkoja on vaikea täyttää.

Kaiken yllä leijuu perussuomalaisten uhka. Persut kalastelevat paljolti samoilla vesillä kuin kepukin. Perussuomalaisten gallupluvut ovat jo nyt yli Kulmunin keskustalle haluaman 20 prosentin. Siinä on miettimistä muillekin puolueille kuin keskustalle. Jussi Halla-aho (ps.) tuntuu olevan täynnä yllätyksiä.

Katri Kulmuni (muuten: Paavo Väyrysen politiikkaan eniten innostama) on päässyt vetämään keskustan rekeä. Tuleeko siitä kivireki?

 

Voi olla, että nuorena naisena Katri Kulmuni saa ja oikeastaan hänen on saatavakin nuoria mukaansa. Hänen on turha toivoa ratkaisevaa apua, ainakaan kovin kauan, jo kansanedustajakautensa ohittaneilta jääriltä, jotka huvittavasti puheissaan ovat alkiolaisempia kuin Alkio oli itse.

Aina ei muisteta ja tiedetä, että Alkio oli elinaikanaan uudistaja. Vanhat jäärät ovat taipuvaisia kehityksen vauhdin hiljentämiseen.

Menot