fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Kun Hämeenlinna kehittää, se todellisuudessa heikentää palveluita

Tärkeänä lähipalveluna pidetyn Ojoisten terveysaseman puolesta on taistelu Hämeenlinnassa jo vuosia. Kuva: Rauno Lahti
Tärkeänä lähipalveluna pidetyn Ojoisten terveysaseman puolesta on taistelu Hämeenlinnassa jo vuosia. Kuva: Rauno Lahti

Kun Hämeenlinnan kaupunki jälleen kehittää palveluverkkoaan, niin todellisuudessa kehittäminen tarkoittaa heikentämistä.

Ymmärrämme, että kaupungin talous vaatii järeitä toimenpiteitä, mutta onko ainoa keino heikentää haavoittuvimpien kaupunkilaisten palveluita?

Kaikki kaupunkilaiset tarvitsevat terveyspalveluita ja on helpompi tapa saavuttaa ne kävellen. Kaupungin pienet terveysasemat, Idänpää ja Ojoinen ovat juuri niitä, jotka tarjoavat sitä hyvää turvallista arkea.

Kaupungilla on paljon menoja, joita karsimalla voitaisiin rauhoittaa terveyspalveluiden palvelutaso nykyiselle hyvälle tasolle.

On turha tehdä muutoksia paniikissa

Odotellaan ja rakennetaan Assi-sairaala ja sen myötä tarkistetaan tärkeä palveluverkkomme. On turha tehdä tilapäisiä muutoksia paniikissa.

Vanajaveden sairaalan tyhjiin tiloihin voidaan siirtää suurin osa nykyisistä vuokratilojen toimijoista, muun muassa A-klinikka, joka nykyisissä vuokratiloissa on aiheuttanut alueen asukkaille ja paikallisen puiston käyttäjille suurta pelkoa ja harmia.

Mitä on asiakaslähtöisyys?

Päättäjät ovat puhuneet asiakaslähtöisestä palvelusta, mutta juuri kukaan ei halua tai osaa määritellä mitä se on.

Valitettavasti kun tehdään palvelurakenteen uudistuksia, niin palvelu karkaa keskuksiin. Kuntaliiton tutkijoiden mielestä olisi tärkeä todella arvioida palvelurakenteita säännöllisesti sekä kuntaorganisaation sisällä, että kuntalaisten kanssa. Valitettavasti meillä Hämeenlinnassa unohdetaan tämä.

Puhutaan hienoista visioista joilla parannetaan hyvinvointia ja todellisuudessa saadaan pahoinvointia. Me kuntalaiset tunnemme itsemme valtaapitävien alamaisina, vaikka heidän kuuluisi olla kuntalaisten palvelijoita.

Hyvä arki Hämeenlinnassa on murtumassa

Lähipalvelujen supistaminen on murtamassa “Hyvä arki asuu Hämeenlinnassa” -slogania. Monet tutkijat ovat korostaneet lähipalvelun merkitystä varsinkin päiväkodeille, kouluille, kehitysvammaisille ja ikäihmisille. He määrittelevät lähipalvelun saatavuuden joko kävellen tai polkupyörällä.

Nämä palvelut pitäisi löytyä läheltä asutusta. Kuntaliiton ja THL:n tutkimukset painottavat myös lähipalvelun tärkeyttä hyvässä arjessa.

Ojoisten terveysasemaan ollaan tyytyväisiä

Meillä Ojoisten terveysaseman läheisyydessä on muun muassa vammaisten kaksi (2) palvelutaloa sekä Attendon ikäihmisten uusi palvelutalo, eikä pidä unohtaa ojoislaisia, joita on noin 4 500. He ja muut terveysasemaa käyttävät kaupunkilaiset ovat olleet tyytyväisiä terveysaseman hyvään palveluun jo 30 vuotta.

Tulevaisuuden suunnittelussa olisi otettava ykkösasiana palvelurakenteen kehittäminen palvelemaan kaupunkilaisia, ei sen eri osa-alueiden supistamista.

Lähdetään kaikki puhaltamaan yhteen hiileen kaupunkilaisia kuulemalla. Tehdään Hämeenlinna, missä on “Hyvä Arki”.

Menot