Mielipiteet

Mielipide: Kuntajohtajuus kriisissä – Päivitetään kyläpäällikkyys

Janakkalan kunnanjohtaja Tanja Matikainen vuonna 2015. Kuva: Juhani Salo
Janakkalan kunnanjohtaja Tanja Matikainen vuonna 2015. Kuva: Juhani Salo

Uutispäällikkö Susanna Kinnarilla oli erinomainen alanurkkakolumni torstaina otsikolla ”Kyläpäälliköiden aika on ohi ja hyvä niin”. Esimerkkinä Susanna käytti Janakkalaa, jossa etsitään uutta kunnanjohtajaa.

Suomalaiset kunnat ovat kangistuneet, ei kai sentään kuolonkankeuteen? Johtajuus on hukassa. Lukuisat ja monenkirjavat strategiat ovat kuin panssarilevyjä, joiden suojista luottamusjohtajat ja johtoryhmät kurkkivat.

Elastinen, ajassa elävä ja liikkuva reaktiivinen johtaminen on jäänyt strategiajohtamisen jalkoihin. Valitettavasti viimemainittu tarkoittaa usein arkuutta ja tehotonta ympäripyöreyttä.

Kestääkö Janakkalan talous?

Janakkala on päättänyt ja/tai haaveilee noin sadan miljoonan euron pikainvestoinneista uuden keskussairaalan lisäksi, mutta kenelläkään ei ole selvää käsitystä, kestääkö kunnan talous.

Kuntalaiset epäilevät, että ei kestä. Moni päättäjä on samaa mieltä, mutta varoo sanomasta mitään. Plan B olisi helppokin tehdä, vaan sitä ei sallita/tarvita. Ajetaan täysillä – kohti seinää?

On paradoksaalista, että kunnanhallitus menetti luottamuksensa kunnanjohtaja Tanja Matikaiseen, kun tämän johtajanote ei tyydyttänyt. Olisiko Matikainen saanut paikkansa pitää, jos olisi kunnanvaltuuston kokouksissa kyseenalaistanut kalliit investoinnit?

Minä pyytelin Matikaiselta johtajuutta. Yksikään kunnanhallituksen jäsen ei sellaiseen pyyntöön yhtynyt, ei vaatinut jämäkämpää vastuunkantoa. Yhtäkkiä tuli vain uutinen Matikaisen erosta.

Tieto ei kulkenut

Luovuin vuodenvaihteessa keskustan valtuustoryhmän puheenjohtajuudesta ennen muuta siksi, että tieto ei kulkenut. Minä ja moni muu valtuutettu luimme yllättäen lehdestä kunnanjohtajan eroavan.

Sittemmin on käynyt ilmi, että kunnanhallituksessa tyytymättömyyttä kunnanjohtajaan oli ollut jo kauan. Pieni sisäpiiri piti kuitenkin suut supussa. Ei sellainen ole nykyaikaista johtamista, vain keskustelu vie organisaatioita eteenpäin. Olisi pitänyt aidosti keskustella kunnan taloudesta – myös kunnanjohtajan kanssa.

Kuntajohtaminen on kriisissä. Hyviä hakijoita kunnanjohtajiksi ei ole, ja monessa kunnassa uuden kunnanjohtajan puhdas pöytä likaantuu nopeasti.

Luottamuspula erittäin yleistä

Luottamus- ja virkajohtajien välinen luottamuspula on erittäin yleistä, samoin kuin osaamattomuus hankintojen kilpailutuksissa (Janakkalan jäteasiat) ja sisäpiirin suhmurointi (Hämeenlinnan seminaarigate).

Päinvastoin kuin Susanna Kinnari kirjoitti, kunnat tarvitsevat uuden ajan kyläpäälliköitä. Sellaisia jotka sitoutuvat johtamaansa kuntaan täysillä ja osoittavat johtajuuttaan myös asumalla kunnassa.

Kyläpäällikkyys pitää päivittää nykyaikaan ja päivittämisellä on kiire, sillä kovan talouden aika kunnissa alkaa viimeistään kevään palkkaneuvottelujen jälkeen. Kuntien luottamusjohtajat voisivat myös tulla strategioittensa takaa johtamaan edestä.

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic