Mielipiteet

Mielipide: Lainaamiselle iso peukku

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tarjontaa viime elokuulta. Kuva: Riku Hasari
Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tarjontaa viime elokuulta. Kuva: Riku Hasari

Meillä jokaisella on äidinkieli, mutta monen kielelliseen osaamiseen iso merkitys on nimenomaan äidin kielellä. Muistan, että ennen kouluikääni äiti luki minulle aina iltasatuja.

Satujen luku antaa pohjan kielelliseen osaamiseen.

Kun opin lukemaan, Aku Ankka avasi aivan uskomattoman hienon kielellisen maailman. Kirjastosta lainatut lukemattomat (minun kohdallani luetut) kirjat syvensivät ja väkevöittivät ajattelumaailmaani.

Kirjaston yleismerkitys on iso äidinkielen ylläpitämisessä ja jalostamisessa.

Ensi vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun kirjastoille alettiin maksaa valtionapua. Se on tärkeä asia ja iso merkkipaalu!

Suomen ensimmäinen yleinen lainakirjasto oli vuonna 1794 Vaasan Luku-seuran kirjasto, joka lainasi kaikille kaupunkilaisille eikä vain osakkailleen. Seuraavan vuosisadan puolivälissä sivistyneistö ja ylioppilaat alkoivat perustaa kirjastoja suomenkieliselle rahvaalle sivistysaatteen innoittamina, myöhemmin myös työväenliike.

Nykyään Suomen kirjastolaitos on maailmanlaajuisesti erityinen ja arvostettu.

Monipuoliset palvelut antavat tietoa, tyydyttävät mielikuvitusta, mahdollistavat virkistäytymisen ja tuottavat elämyksiä.

Kirjasto on jokaisen käytössä. On helppo suositella kirjaston erityisen aktiivista käyttämistä niille, joilla on eniten luppoaikaa.

Tällaisia ryhmiä saattavat olla eläkeläiset ja työttömät. Myös koululaisten kannattaisi hyödyntää maksimaalisesti kirjaston tarjoamia mahdollisuuksia.

Annan, kuten nykyään sanotaan, ison peukun kirjastotoiminnalle.

Menneitä ei voi liiaksi harmitella, mutta pidän silti yhä Jukolan kirjaston lopettamista ja toiminnan siirtoa Nummikeskukseen huonona ratkaisuna. Se oli lyhytnäköisesti tehty, mutta päätöksen kanssa on vain elettävä.

Päättäjien kannattaa suhtautua kirjastotoimintaan arvostavasti myös päätöksenteossa eikä vain juhlapuheissa.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic