fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Lakimuutos pakotti ratsukot pois kevyen liikenteen väyliltä – Hidasta reilusti ja varo hevosta liikenteessä

Tämä tilanne on 20 vuoden takaa, mutta kuin uudesta tieliikennelaista: henkilöauto ohittamassa rauhallista ratsukkoa toukokuussa 2001. Kuva: Juhani Salo=JS
Tämä tilanne on 20 vuoden takaa, mutta kuin uudesta tieliikennelaista: henkilöauto ohittamassa rauhallista ratsukkoa toukokuussa 2001. Kuva: Juhani Salo

Uudessa tieliikennelaissa hevonen rinnastetaan ajoneuvoon, näin ollen ratsukko ei saa kulkea kevyen liikenteen väylällä, vaan sen tulisi kulkea autotien reunassa tai pientareella liikennesääntöjä noudattaen.

Hevosihmisten keskuudessa on noussut paljon keskustelua lakimuutoksen järjettömyydestä. Laista huolimatta voimme silti jokainen itse vaikuttaa siihen, miten hevosen kohtaaminen liikenteessä sujuu.

20 vuotta hevosten kanssa toimineena joudun usein pettymään siihen, miten autoilija kohtaa hevosen liikenteessä.

Hevoset toki liikkuvat pääsääntöisesti tallialueilla, metsässä tai pienemmillä maanteillä, mutta satunnaisesti ratsukot käyttävät autotietä esimerkiksi päästäkseen tutulle metsäpolulle.

Noudata aina varovaisuutta, kun hevonen on liikenteessä

Jokaisen ajoneuvon kuljettajan, mopoilijan tai pyöräilijän tulisi noudattaa varovaisuutta ohittaessaan hevosen liikenteessä. Hevonen on eläin, jolla on oma tahto, se toimii pelottavissa tilanteissa sen lajin ominaisella tavalla: pakenemalla. Hevosen säikähtäessä tiellä liian kovaa ohittavaa ajoneuvoa, ei ole varmuutta, miten tilanne päättyy. Hevonen suuremmalla todennäköisyydellä ryntää ajoneuvoa kohti kuin väistää ojan puolelle.

Vaikka hevosen kanssa on kokenut ratsastaja tai hevonen on käsittelijälle tuttu, saattaa se silti reagoida odottamattomalla tavalla.

Vakavia vaaratilanteita

Olen useita kertoja joutunut hevoseni kanssa tilanteeseen tiellä, jossa autoilijat eivät hidasta, mopoilijat ovat kaasutelleet kohdalla tai jopa töötänneet. Tällaiset tilanteet ovat vakavia vaaratilanteita, jossa joutuvat hengenvaaraan kaikki osapuolet.

Hevosen törmätessä mopoilijaan tai päätyessä auton tuulilasiin lopputulos näyttää samalta kuin hirvikolarissa. Hevonen painaa 350 kilosta ylöspäin, isoimmat hevoset jopa 1 000 kg.

On hyvä hidastaa reilusti vauhtia

Tahdon uskoa, ettei kukaan halua tahallaan aiheuttaa tällaisia vaaratilanteita, vaan että kyse olisi tietämättömyydestä. Kohdattaessa hevonen liikenteessä onkin hyvä hidastaa vauhtia reilusti, lähes kävelyvauhtiin ja seurata ratsukon käsimerkkejä. Pyöräilijöiden olisi hyvä esimerkiksi viheltää ratsukkoa ohittaessa, tällöin hevonen tunnistaa sinut ja tietää että aihetta hätään ei ole.

Välinpitämättömyys voi olla kohtalokasta, kuka haluaa kontolleen hevosen tai ratsastajan loukkaantumisen tai jopa kuoleman. Pienellä teolla on suuri merkitys, mikäli olet epävarma miten kannattaa toimia, suosittelen toimimaan samalla tavalla kuin kohtaisit hirven tai peuran tienvarressa, hevonen saattaa olla yhtä arvaamaton.

Menot