Mielipiteet

Mielipide: Lammin lukio on säilytettävä – Aikaa liikkumiselle muutenkin kuin koulukyydillä

Hakkalan koulun ja Lammin lukion yhteinen rakennus kaksi vuotta sitten maaliskuun auringossa. Kuva: Esko Tuovinen
Hakkalan koulun ja Lammin lukion yhteinen rakennus kaksi vuotta sitten maaliskuun auringossa. Kuva: Esko Tuovinen

Me lammilaiset urheiluseurojen ja nuorisojärjestöjen edustajat olemme huolestuneena seuranneet Hämeenlinnan päättäjien toimia Lammin lukion lopettamiseksi.

Lammin lukio ja yläaste on kokonaisuutena symbioottinen kasvuympäristö teini-iästä aikuisuuden kynnykselle. Vanhemmat oppilaat ja mahdolliset isommat sisarukset lukionpuolella ovat tukena nuoremmille oppilaille yläasteella.

Tuttu ja turvallinen ympäristö vähentää myös koulukiusaamista ja tarjoaa hyvän kasvamisen vertaismallin.

Antaa laajasti opiskelumahdollisuuksia

Lammin lukion säilyminen antaa mahdollisuuden jatko-opiskeluun sellaisellekin opiskelijalle, joka ei ole vielä henkisesti valmis muuttamaan yksin eri paikkakunnalle tai taloudelliset resurssit eivät sitä mahdollista.

Aina eivät myöskään voimavarat riitä pidemmän koulumatkan tuomaan fyysiseen ja henkiseen rasitukseen. Opiskelija saa kolme vuotta lisäaikaa kasvamiseen ja tulevaisuuden suunnitteluun, ilman että aika menee hukkaan tai opiskelija syrjäytyy koulumaailmasta.

Kaikki opiskelijat eivät myöskään ole vielä kypsyneitä, rohkeita, määrätietoisia ja omia opintojansa vahvasti eteenpäin vieviä jaksavia opiskelijoita, vaan vasta kasvamassa siihen.

Lähellä, omalla pienellä paikkakunnalla pystymme tukemaan yhteiskuntakelpoisiksi ja ammattiuran alkuun sellaisiakin opiskelijoita, joilla opinnot saattavat katketa ylä-asteen päättymiseen.

Lammin lukio mahdollistaa jatko-opiskelut myös tilanteessa, jolloin ammatinvalinta ei ole selvillä (ammattikoululaiset) tai ammatinvalinta edellyttää lukio-opiskelua. Lähilukio ehkäisee opintojen keskeytymistä, sillä päivät ovat lyhyemmät, kiitos lyhyempien koulumatkojen.

Opettajat ja oppilaat tuntevat toisensa

Suurin osa opettajista on oppilaille tuttuja jo yläasteelta, joten lukio-opiskelua ei tarvitse jännittää. Opettajat tuntevat oppilaansa ja pystyvät paremmin tukemaan heitä opiskelussa.

Meille lammilaisille liikuntaseuroille ja nuorisojärjestöille nämä nuoret ovat erittäin tärkeitä. Opiskelujen jatkuessa Lammilla he voivat jatkaa harrastuksiaan paikallisissa seuroissa, omissa tutuissa lajeissaan, omissa joukkueissaan tai harrastusporukoissaan.

Lähilukiossa opiskelu antaa tähän mahdollisuuden harrastusmahdollisuuksien säilymisellä lähempänä koulua ja kotia. Myös taloudellisista syistä monen olisi vaikea lähteä harrastamaan omaa lajiaan toiselle paikkakunnalle.

Yhteisö on henkisenä tukena nuorille

Pienellä paikkakunnalla seurojen toiminta perustuu vapaaehtoisten liki ilmaiseen työhön, jolloin harrastushinnat ovat matalat ja sosiaalinen harrastus/joukkueyhteisö pysyy tuttuna, erittäin suurena henkisenä tukena kasvaville nuorille.

Nämä nuoret toimivat myös tärkeissä ohjaus- ja valmennustehtävissä seuroissamme. Ilman heidän panostaan emme pystyisi tarjoamaan nuoremmille harrastajille yhtä hyviä mahdollisuuksia harrastamiseen.

Syntyvyyden laskiessa urheiluseuroissa on yhä vähemmän lapsia, jolloin pidämme ihan kaksin käsin kiinni jokaisesta lapsiperheestä ja avosylin otamme huomaamme jokaisen innokkaan harrastajan, jokaisen tulevan apulaisen, pelinohjaajan, valmentajan, talkoolaisen niin nuorista kuin toki heidän vanhemmistaan.

Hoidamme kolmannen sektorin yhteiskuntavastuutamme, jos siihen vain annetaan mahdollisuus, yhdessä lasten ja nuorten sekä heidän vanhempiensa kanssa.

Koulunkäynnin edellytykset tärkeät lapsiperheille

Jokainen lapsiperhe, jokainen vanhempi, jolla tulee harkittavakseen eri syistä tilanne paikkakunnalle muutosta tai mahdollisesti toisinpäin, joutuu miettimään vakavasti omien lasten tulevaisuutta. Jokainen meistä tarkastelee edellytyksiä koulunkäyntiin ja koulutien pituutta, tarjolla olevaa koulurakennetta ja tekee niiden mukaan päätöksiä.

Harvoinpa ajattelevan vanhemman, veronmaksajan, työntekijän tai yrittäjän valinta osuu paikkakunnalle, jossa koulutarjonta on jatkuvasti vasaran alla.

Me lammilaiset liikuntaseurat ja nuorisojärjestöt olemme Lammin lukion puolella.

Haluamme antaa lapsillemme ja nuorillemme mahdollisuuden liikkua muutoinkin kuin koulukyydeillä. Lukion olemassaolo vaikuttaa suureen määrään ihmisiä, suoraan tai välillisesti, perheisiin, yrittäjiin, työntekijöihin, harrastuksiin, Positiivisesti!

Lammin lukio on säilyttämisen arvoinen asia.

 

Lue myös:

Kaupungin laskelma: Ilman lukiota Lammin uusiin koulutiloihin menisi 3,6 miljoonaa euroa vähemmän (28.2.2020)

Rehtorin mielipide: Päättäjien sivistystahto on puntarissa (4.2.2020)