Mielipiteet

Mielipide: Lammin lukion paikka on Lammilla

Siirto- eli lakkautusuhan alla oleva Lammin lukio toimii Hakkalan koulun kanssa samassa kiinteistössä. Kuva: Esko Tuovinen
Siirto- eli lakkautusuhan alla oleva Lammin lukio toimii Hakkalan koulun kanssa samassa kiinteistössä. Kuva: Esko Tuovinen

Lammin lukion tulevaisuus on keskusteluttanut lammilaisia ja monia Lammin tilannetta seuraavia kanssaihmisiä. Keskustelu ei ole ollut pelkkää tunnepitoista purkautumista, vaan opinahjon säilyminen on erittäin tärkeä asia, ja perusteluja löytyy.

Viimeisten vuosien aikana on puhuttu vain kaupunkipolitiikasta. Nyt rinnalle on hyvin arvovaltaiselta taholta noussut myös maaseudun kehittämisen kannattajia.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (HäSa 27.1.) katsoo, ettei voisi olla turhempaa keskustelua kuin kaupungit vastaan maaseutu. Etätyön käyttöönotto mahdollistaa asumisen maaseudulla ja työssäkäynnin kaupungissa, tai päinvastoin.

Antila-Andersson sanoo asian

Arvostamani, Hämeen Sanomien pitkäaikainen toimittaja Hanna Antila-Andersson sanoo asian selvästi (HäSa 8.3.): ”Esimerkiksi Lammin lukion lakkauttaminen olisi tosi karu signaali siitä, halutaanko pitää maaseutu elävänä. Ilmaiseksi se ei tule.”

Muistan vielä valtuustokaudeltani, että Hämeenlinnan maaseutuohjelmassa 2015 kirjattiin tulevien vuosien tavoitteeksi Hyvä arki Hämeenlinnan maaseutualueille.

Kolme vuotta myöhemmin väliraportissa saatiin todeta, että joissakin asioissa oli saatu edistystä aikaiseksi, mutta useissa ei ollut tapahtunut mitään. Niinpä maaseutuohjelma päivitettiin osaksi kaupunkistrategiaa. Tämä lienee perusteltua, onhan suuri osa kaupungin pinta-alasta maaseutua.

Lammilla on elinvoimaa

Aivan viime aikoina on puhuttu paljon toimivan maaseudun ja maaseutupolitiikan puolesta. Jos tältä pohjalta asioita tarkastelee, niin voi vain todeta, että Lammilla on elinvoimaa.

Julkiset palvelut toimivat hyvin, yksityistä yrittäjyyttä on monissa yrityksissä jopa kolmannessa polvessa, uudisrakennuksena Lammi saa tänä keväänä ikäihmisten hyvinvointikeskuksen ja monet voivat käydä työssä omassa pitäjässä. Eikä unohtaa sovi kesäasukkaiden tuomaa ostovoiman lisäystä monien kuukausien ajaksi.

Hämeenlinnan kaupunki on lähtenyt tekemään yhdessä Linna Kehitys oy:n kanssa työtä elinvoiman lisäämiseksi. Lammillakin tällainen aloitustilaisuus pidettiin jo.

Jos lukio nyt päätetään siirtää kaupunkiin, iskee se Lammin elinvoimaan ja pitäjän sykkeeseen hyvin monella tavalla. Odotankin Lammin lukion osalta niin monen toivomaa säilymistä kotipitäjässä ja muutoinkin hyvää tulevaisuutta, eriarvoistamatta lammilaisia nuoria.

 

Lue myös:

Lammin lukio on säilytettävä (8.3.2020)

Rehtorin mielipide: Päättäjien sivistystahto puntarissa (4.2.2020)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic