Mielipiteet

Mielipide: Liika on liikaa ministerien avustajien määrässäkin

Ministerit tarvitsevat avustajien lisäksi vaativassa työssään muun muassa (mustia) ministeriautoja. Suomen ja Ruotsin ministerikokouksen autoruuhkaa Hämeenlinnan Raatihuoneenkadulla toukokuussa vuonna 2009. Kuva: MT=Markku Tanni
Ministerit tarvitsevat avustajien lisäksi vaativassa työssään muun muassa (mustia) ministeriautoja. Suomen ja Ruotsin ministerikokouksen autoruuhkaa Hämeenlinnan Raatihuoneenkadulla toukokuussa vuonna 2009. Kuva: MT=Markku Tanni

Ministerien eri nimikkeillä kulkevien avustajien määrä tuntuu paisuvan kuin pullataikina.

Heitä on pian kohta satakunta eli heistä riittäisi avustaja vaikka joka toiselle kansanedustajalle. Olen sitä mieltä, että liika on liikaa.

Katsotaanpa hieman sitä historiaa, miten tähän on tultu. Poliittiset sihteerit ilmestyivät kuvioihin Rafael Paasion (sd.) hallituksen ministeristöön vuonna 1972.

Avustajat ovat vallankäyttäjiä

Ministerit valitsevat poliittiset avustajansa täysin itsenäisesti. Avustajat käyttävät merkittävää poliittista valtaa ministerin antamalla valtakirjalla. Poliittiseen koneistoon tuli uusia osia, joita eivät sido parlamentaariset pelisäännöt, koska vallankäytön valtakirja on ministerin ”takataskussa”.

Tämä on herättänyt sekä keskustelua että epäluuloja, syystä tai syyttä, näitä uusia poliittisia toimijoita kohtaan.

Esimerkiksi kerrotaan Mauno Koiviston (sd.) fundeeranneen, mitä hän avustajalla tekisi. Myös presidentti Martti Ahtisaari (sd.) suhtautui hieman epäillen tähän poliittisen kentän uuteen rälssiin.

EU-Suomessa eritoten vastuuministerien työtaakka kasvoi, ja kun tuli Suomen vuoro olla EU:n puheenjohtajamaana, niin avustajien määrä räjähti kasvuun ja tittelit komistuivat: tuli lisää poliittisia valtiosihteereitä, erityissavustajia, avustajia ja avustajien avustajia.

Antti Rinteen SE

Antti Rinteen (sd.) lyhytikäisessä hallituksessa oli 15 ministeriä ja heillä oli 66 valtiosihteeriä ja erityisavustaja eli yhteensä 81 poliittista avustajaa. Se oli uusi SE.

Vertailun vuoksi todettakoon, että Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa oli avustajien määrä puolet Rinteen hallitukseen verrattuna.

Marin pani vielä paremmaksi

Pääministeri Sanna Marin pani vielä paremmaksi. Hänen hallituksessaan avustajien määrä lähentelee komppanian (noin 100 sotilasta) vahvuutta. Tätä taustaa vasten ole ihme, että hiljan ministeriöitten toimintamenoihin on lisätty 1,6 miljoonaa entisten eurojen päälle.

Puolueet saavat huomattavasti veroeuroja

Poliittiset puolueet saavat huomattavan suuren summan veroeuroja, noin 30 000 000 euroa, puoluetukea toimintansa ylläpitämiseen. Se muuten on yksi Euroopan korkeimmista. Korotusta siinä on edelliseen vuoteen verrattuna 6 000 000 euroa.

Kun poliittisia avustajia on lappanut ovista ja ikkunoista, niin mielestäni tilanne on hieman kummallinen, koska heidän palkkakulunsa ovat ilmiselvää puoluetukea, jolla tuetaan vain hallituspuolueita.

Tarttis tehrä jotain!

Menot