fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Helpoin tapa saada lisää asukkaita – Loma-asunnot helpommin vakituisiksi

Kanta-Hämeessä on lukuisia vapaa-ajan asuntoja, joista mahdollisesti huomattavakin osa soveltuisi vakituiseen asumiseen. Kuva: Seppo Pessinen
Kanta-Hämeessä on lukuisia vapaa-ajan asuntoja, joista mahdollisesti huomattavakin osa soveltuisi vakituiseen asumiseen. Kuva: Seppo Pessinen

Nyt on herätty todenteolla vaatimaan vapaa-ajanasuntojen mahdollisuutta siirtää vakituisiksi asunnoiksi.

Etätöiden lisääntyminen ja kiinnostus asua maaseudulla antavat mahdollisuuden lisätä muuttoliikettä Hämeenlinnaan myös tällä keinoin.

Hämeenlinnan kaupunki on suhtautunut valitettavan nihkeästi asian eteenpäin viemiseksi, mutta nyt on tapahduttava muutos.

Kuntaliitos toi takapakkia

Ennen kuntaliitosta esimerkiksi Hauholla myönnettiin lupia loma-asuntojen siirtoihin vakituisiksi, mutta liitoksen yhteydessä Hämeenlinnan kaupunki eväsi näistäkin osan. Tämä oli todella lyhytnäköistä politiikkaa.

Viime vuonna kaupungin virkamiehet esittelivät ratkaisua, mihin sisältyisivät niin sanotut edullisuusvyöhykkeet.

Tällä ratkaisulla määritettäisiin kylät, missä voisi loma-asunnon sijalla olla vakituinen asunto.

Tämäntapainen edullisuusvyöhykeratkaisu on tarpeeton, eriarvoistava ja turhia rajauksia aiheuttava.

Lisää asukkaita kyliin ja pitäjiin

Kylissä, missä on ennestään vakituista asutusta, ei ole mitään syytä estää uusia halukkaita asettumasta vakituisiksi asujiksi.

Nykyiset rakennus-, ympäristö- ja energiamääräykset turvaavat asiamukaisten vaatimusten toteutumisen asunnoille jopa rantarakentamisessa. Lisä rajoitteita ei tarvita.

Pitäjissämme on tälläkin hetkellä paljon loma-asuntoja, missä asutaan jatkuvasti, mutta kirjoilla joudutaan olemaan toisaalla. Tämä on resurssien hukkaamista.

Enemmän vapautta asuinsijan valintaan

Mielestäni ihmisille pitää antaa enemmän vapautta valita asuinsijansa.

Näin luodaan mahdollisuus maaseudullekin olla mukana talkoissa asukasmäärän lisäämiseksi Hämeenlinnassa. Samalla saadaan uutta toimintaa maalaiskylien raiteille.

Menot