fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Luonnonvoimille ei voi mitään kukaan – Vakuutus on tärkeä metsänomistajalle

Myrskytuhoja Hämeenlinnassa helmikuussa 2020. Kuva: Riku Hasari
Myrskytuhoja Hämeenlinnassa helmikuussa 2020. Kuva: Riku Hasari / HäSa, arkisto

Voimakkaita myrskyjä on ollut ja on myös tulevaisuudessa metsänomistajan painajaisissa. 1890 oli elokuun myrsky, Mauri 1982, Janika 2001, Tapani 2011 ym. (lähde: Wikipedia).

Mutta yhtä kaikki, myrskyt riepottelevat metsiämme jatkuvasti. Näin tapahtui myös tämän vuoden juhannuksena.

Miten metsänomistaja voi turvautua näihin myrskyihin? Tietenkin hyvin hoidettu metsä verrattuna hoitamattomaan metsään pitäisi olla turva myrskyiltä. Mutta valitettavasti asia ei aina ole näin.

Harvennettu ja hoidettu metsä kestää myrskyjä paremmin kuin hoitamaton metsä. Mutta avohakkuiden vierimetsät ovat vaaravyöhykkeellä. Nämä vierimetsät vakiinnuttavat juurensa kestämään myrskyjä vähitellen tulevaisuudessa. Syöksyvirtauksilta ei suojaudu minkäänlainen hoidettu tai hoitamaton metsä.

“Oliko kaatuneen puun omistaja tietoinen…”

Luonnonvoimille ei voi mitään kukaan. Ainoa asia, jolla metsänomistaja/tontinomistaja voi varautua näihin luonnontuhoihin, on metsävakuutus.

Jos metsänomistajan puu kaatuu yllättäen mökkiläisen katon päälle, niin mökkiläisen kotivakuutus korvaa vahingon ensisijaisesti.

Korvausasiassa on tärkeää se, oliko kaatuneen puun omistaja tietoinen puun vaarallisuudesta. Eli jos yllättävä myrsky kaataa terveen puun, niin metsänomistaja ei ole vastuussa.

Palovakuutus metsän osalta on aina se, joka jokaisella metsänomistajalla/mökinomistajalla olisi suositeltavaa olla. Ei maksa paljon per hehtaari.

Vakuutusehtojen vertailu viidakkoa

Metsävakuutuksia on tarjolla kaikilla vakuutusyhtiöillä. Näiden vakuutusehtojen vertailu on yhtä viidakkoa.

Metsävakuutuksia on vain palovakuutuksista laajaan metsävakuutukseen.

Palovakuutus korvaa tietenkin vain metsäpalon/salamaniskun eli ei tahallista paloa.

Laaja metsävakuutus korvaa myrskyn aiheuttaman tuhon sekä myös taimikolle aiheutuneen tuhon. Taimikolle aiheutuvia tuhoja ovat esim. tukkimiehentäi (syö juuri istutettujen taimien tyvet), myyrät (syövät istutettujen taimien tyvet tai latvukset), peurat, kauriit ja hirvet (syövät istutettujen tainten latvukset sekä sivuoksat) ym

Minkä tasoinen vakuutus korvaa mitäkin vahinkoa, on vaikea vertailla eri vakuutuksenantajien välillä.

Mutta suosittelisin joka tapauksessa vertailemaan ja ottamaan jonkinlaisen vakuutuksen tulevien luonnontuhojen varalta.

Menot