fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Luotsin ruoka-apukontti joutui murron kohteeksi – Pahimmillaan ruoka olisi viety satojen pöydistä

Luotsin tyhjään kylmäkonttiin murtauduttiin rikkomalla sen ovien lukot. Kuva: Lukijan kuva
Luotsin tyhjään kylmäkonttiin murtauduttiin rikkomalla sen ovien lukot. Kuva: Lukijan kuva

Työvalmennussäätiö Luotsin kylmäkontti oli viime tiistaita vasten yöllä murron kohteena. kylmäkontti on osa Hyvän Tahdon Ruokajakeluverkoston (HTR) logistiikkakeskusta ja elintarvikkeiden kylmäketjua.

HTR-logistiikkakeskusta rahoittavat kaksivuotisena projektina Hämeenlinnan kaupunki sekä Hämeenlinna-Vanajan, Janakkalan ja Lammin seurakunnat. Projektin erityinen tarkoitus on kylmäketju, jolla turvataan sisällöltään entistä monipuolisempi ruoka-apu.

Kylmäketju rakentuu kylmäkuljetusautosta sekä erilaisista kylmälaitteista, joihin myös murron kohteeksi joutunut kylmäkontti kuuluu.

Ruoka-apua välitetään lahjoittajilta

HTR-logistiikkakeskus saa tällä hetkellä ruoka-apua Hämeenlinnan seudulla vähittäiskaupoista sekä elintarviketeollisuudelta ja tukkukaupoista. Lahjoittajatahoja on 40. Ruoka-apu lajitellaan ja tarvittaessa välivarastoidaan Luotsin logistiikkakeskuksessa.

Varsinainen ruoka-avun jako tapahtuu 16 jakelupisteessä. Jakelupisteiden osoitteita ja ruokakassien jakoaikoja löytyy Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan nettisivuilta.

Onneksi murron kohteeksi joutunut kontti oli murtohetkellä tyhjä. Paras hyöty varkaalle olisivat olleet ruoka-apuun lahjoitetut elintarvikkeet.

Kauhuskenaario olisi ollut, että murron yhteydessä elintarvikkeiden kylmäketju olisi katkennut. Kylmäkontin lämmetessä jopa tuhansia kiloja ruoka-apuun tarkoitettuja elintarvikkeita olisi pilaantunut.

Tarkoitus on tukea heikossa asemassa olevia

Työvalmennussäätiö Luotsin toiminnan tarkoitus on tukea heikossa työmarkkina-asemassa olevia henkilöitä, käytännössä kehitysvammaisia, mielenterveyskuntoutuja sekä pitkään työttömänä olleita.

Luotsia on viime vuosina määrätietoisesti kehitetty kiertotalouteen tukeutuvaksi vaihtoehtoiseksi oppimisympäristöksi. Mitä tekemistä murron kohteeksi joutuneella kylmäkontilla on ”vaihtoehtoisen oppimisympäristön” kanssa?

Kylmäkontti on osa materiaalivirtaa – tässä tapauksessa elintarvikkeita – mikä mahdollistaa Luotsille sen varsinaisen tehtävän eli työtoiminnan järjestämisen. HTR-logistiikkakeskuksen tehtäviä on opinnollistettu eli verrattu toisen asteen ammatillisen koulutuksen tutkintovaatimuksiin.

Tällä hetkellä HTR-logistiikkakeskuksessa on mahdollista kerryttää tutkintoon vaadittavaa osaamista logistiikan sekä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnoissa.

Luotsi-säätiön vaihtoehtoinen oppimisympäristö on yli 30 opinnollistettua työtehtävää, joissa on mahdollista kerryttää osaamista 20 tutkinnonosassa, jotka liittyvät 10 toisen asteen tutkintoon.

Ruoka olisi voitu viedä satojen pöydistä

Murtautumisen suurin mahdollinen vaikutus olisi ollut, että se olisi vienyt ruokaa satojen henkilöiden pöydästä. Vahingonteon suorat taloudelliset kustannukset olisivat olleet pilaantuneiden elintarvikkeiden toimittaminen jätteenkäsittelyyn sekä siivoaminen.

Luotsi-säätiön tiloihin murtautuminen ei hyödytä ketään, mutta vahinkoa olisi voinut syntyä mittavasti. Nyt selvittiin lähinnä lukkojen korjaamisella ja rikosilmoituksen tekemisellä.

Sinulle, joka murtauduit Työvalmennussäätiö Luotsin kylmäkonttiin viime tiistaita vasten yöllä: Olen hyvin, hyvin vihainen. Toisaalta olen puolestasi myös hyvin, hyvin surullinen, koska olet lähtenyt pilaamaan omaa elämääsi ryhtymällä tällaiseen vahingontekoon.

Luotsin toimintaan ei kannattaisi suhtautua pahoin aikein. Me kaikki pääsisimme helpommalla, jos Luotsia lähestyttäisiin hyvin aikein. Voisimme auttaa toisiamme kehittämällä kierrätystoimintaa, ruoka-apua, osallisuutta yhteiskunnassa sekä polkuja koulutukseen ja työelämään.

Lue myös: Uuden hävikkiruokakeskuksen toiminta on lähtenyt käyntiin (22.8.2021)

Menot