fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Mallioppilas Suomi. Oppimestarikin?

Itsenäisyyspäivän klassikko: presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin heinäkuussa vuonna 2016 Naantalin Kultarannassa. Kuva: Ari-Matti Ruuska
Itsenäisyyspäivän klassikko: presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin heinäkuussa vuonna 2016 Naantalin Kultarannassa. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Julkisessa keskustelussa (= väittelyssä, kiistelyssä, riitelyssäkin) Suomi on saanut monenlaisia epiteettejä. Yksi niistä on “mallioppilas”.

Mallioppilas-sanalla on negatiivinen leima. Suomi pyritään mollaamaan turhaan “nöyräksi” sääntöjen noudattajaksi varsinkin Euroopan unionissa. Ihan niin kuin maiden poliittisista ja taloudellisista sopimuksista ei tarvitsisi välittääkään!

Tottahan se on, että muutamissa EU-maissa tehdään usein – liian usein – yhteisten pelisääntöjen rikkomuksia.

Kannattaa kuitenkin muistaa ja tajuta, että välistä vetäjät ymmärretään epäluotettaviksi. Luottamuksen menettäminen käy ajan mittaan kalliiksi, rahassa ja muutenkin.

Suomen arvostus on noussut

Suomea ei ole Euroopan päättäjien ylimmässä tasossa osoitettu “mallioppilaaksi”. Päinvastoin maamme arvostus uskottavana osapuolena on noussut.

Mallioppilas-sanaa on käytetty etupäässä niillä kotimaisilla tahoilla, jotka poliittisissa pyrkimyksissään leimaavat erityisesti maan hallituksen asioiden hoidon vääräksi.

Toki oppositiolla on aina – ja pitääkin olla – oikeus kritiikkiin, mutta “muunnetun totuuden” puhuminen ja mölyäminen esim. televisioiduilla eduskunnan kyselytunneilla alkaa olla jo liiallinen rasite. Kannattaa muistaa ja tiedostaa, etteivät kuuntelijat (=äänestäjät) ole tyhmiä.

Toisaalta kannattaa pitää mielessä sekin, ettei Suomi suinkaan kaikissa asioissa hyväksy eikä noudatakaan esim. EU:n pakotepolitiikkaa mm. Venäjä-suhteissa.

Niinistön ja Putinin hyvät suhteet

Presidentti Niinistö on solminut hyvät suhteet presidentti Putiniin niin kuin muihinkin suurvaltajohtajiin. Niistä säännöllisistä tapaamisista Suomea kadehditaan muissa Pohjoismaissa.

Myös Suomen ja Venäjän pääministeritapaamiset ovat enemmän sääntö kuin poikkeus.

Vielä: erityisesti Sauli Niinistön äskettäinen Afrikan-avaus (valtiovierailu Etiopiaan) todisti Suomen kyläpäällikön hyvän pelisilmän.

Niinistön Afrikan matka omalta osaltaan nosti Suomen mallioppilaan sijalta oppimestarin asemaan.

Afrikan manner ja siellä olevat vauraudeltaan erilaiset valtiot (50) ovat oman unioninsa puitteissa nousemassa globaalin maailman yhdeksi mahtitekijäksi. Ei ihme, että Kiinalla ja jonkin verran mm. Venäjällä on sinne paljon investointeja.

Tuntuu hyvältä, että syntymäpäiväjuhliinsa valmistautuva Suomen tasavalta on kyennyt toimimaan ajan merkkien mukaisesti.

Menot