Mielipiteet

Mielipide: Meininki kotikylillä huolestuttaa – Veneilijöille ei löydy palveluita

Vanajaklubin ovi ja aukiolotietoja Hämeenlinnan Virvelinrannassa 13. toukokuuta. Kuva: Lukijan kuva
Vanajaklubin ovi ja aukiolotietoja Hämeenlinnan Virvelinrannassa 13. toukokuuta. Kuva: Lukijan kuva

Näin kuntavaalien alla nostan huolestuneena kissan pöydälle: Hämeenlinnan seutu näivettyy, ja tuntuu siltä, että päättäjät viisastelevat väärien asioiden parissa.

Monesti ulkopuolinen näkee asiat, joita muut eivät näe, kun ne ovat niin sanotusti liian lähellä.

En tiedä onko kysymys tästä, mutta näin voisi hyvin kuvitella, koska olen Hämeenlinnasta kotoisin, käynyt Lappeenrannassa kuuden vuoden reissun ja nykyään asun periaatteessa pääkaupunkiseudulla mutta käytännössä koronasta johtuen viettänyt valtaosan ajastani Vanajaveden äärellä, Hämeenlinnan ja Hattulan palveluita käyttäen.

Havaintoja jo monen kesän ajalta

Monena kesänä olen asioita laittanut jo merkille, mutta nyt vietettyäni aikaani toden teolla Hämeessä, olen tehnyt kaksi päähavaintoa:

Seutu on kansainväliselläkin mittapuulla todella kaunis, ja viime vuosina suosioon nousseille matkailu-, ulkoiluaktiviteetti- ja elämystrendeille alue olisi uskomattoman potentiaalista maaperää vesistöreitteineen, maisemineen, puistoineen ja historiallisine kohteineen!

Palvelut ja yritystoiminta, tai viimeistään ainakin myynti ja markkinointi edellä mainittujen ympärillä puuttuvat lähes tyystin. Kaupunkikuva on myös muuttunut varsin köyhäksi tiiriöitymisen ja Goodmanin myötä: kävelykatu ja tori ovat hiljentyneet, ravintolalaivojakaan ei enää ole.

Polttoaineen saatavuudesta ei ole takeita

Veneilijöille ei löydy palveluita oikein koko Vanajaveden Hämeenlinna–Hattula -alueelta:

Ainoa tankkauspaikka on Virvelissä, mutta se ei joko ole auki, tai sieltä ei saa polttoainetta eikä varsinkaan polttoaineen saatavuudesta ole tarjolla ajantasaista, luotettavaa tietoa, eli käytännössä tankkauspaikkaakaan ei ole.

Septin tyhjennyspaikka taitaa olla Sotkanrannassa (?), mutta sellaista ei löydy keskustan yhteydestä, missä on vain muutama vierasvenepaikka ilman palveluita.

Vaakunan rannassa on vierasvenepaikkoja, mutta vain hotellin palvelut.

Yritysten luulisi ottavan veneilijät avosylin vastaan

Aulangolla ei vähänkään isommille veneille ole paikkoja lainkaan, vaikka kylpylää, hotellia, sekä kiipeilyradan pyörittäjää kenties kuvittelisi kiinnostavan ottaa myös veneilijät avosylin vastaan.

Mierolassa on muutama vierasvenepaikka, mutta vain ravintolapalvelut rajallisilla aukioloajoilla.

Petäyksessä on maksua vastaan paikka ja hotellin palvelut käytettävissä, mutta rantaravintolasta ei tahdo saada selkoa onko se auki vai kiinni, mm. parin juhannuksen ajan tämä muutoin veneilijöille mukavalla sijainnilla oleva isompi laituri oli vain laituri ilman palveluita.

Sääksmäen sillallakin lienee tarjolla vain kahvilapalvelut, joten esimerkiksi tankatakseen veneen, ja siinä samalla käydäkseen kaupassa ja syömässä kannattaa suunnata nokka Valkeakoskelle. Se on nimittäin ainoa vaihtoehto!

Onko tehty töitä oikeiden asioiden parissa?

Perustan luonnollisesti mielipiteeni omaan kokemukseen ja käsitys paikallisen työn tuottavuudesta aiheen parissa voi olla vajavainen, mutta suosittelen miettimään, onko silloin tehty oikeiden asioiden parissa töitä, jos paikkakunnalla asioivan kokemus on tämä.

Tässä olisi aihe, johon kannattaisi mielestäni panostaa vaikka riskinä tässä tietysti on, että panostuksen tuloksena tulisi jopa verotuloja vaivanpalkaksi. Tulevissa vaaleissa teeman luulisi kiinnostavan monia paikallisiakin, sekä yrittäjiä että kuluttajia.

Lue myös: Hämeenlinnassa ei ole vieläkään tankkauspistettä (HKu 20.5.2021)