fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Menkää oikeisiin töihin! – Hämeenlinna omaa luokkaansa kulttuurin kurittamisessa

Taitelija Mikko Myöhäsen teos ja taitelijan ohikulkeva hahmo Taidekasarmilla Hämeenlinnan Poltinaholla. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Taitelija Mikko Myöhäsen teos ja taitelijan ohikulkeva hahmo Taidekasarmilla Hämeenlinnan Poltinaholla. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Opetus- ja kulttuuriministeriön kysely taiteentekijöille tänä keväänä vahvisti sen tiedon, että taiteen- ja kulttuurin ammattilaiset kokevat, ettei heidän työtään arvosteta tai ymmärretä.

Aina, kun taiteilija tai kulttuurialan työntekijä puhuu oman alansa epäkohdista tai ongelmista, tulee joku kommentoimaan, että menkää oikeisiin töihin.

Olen nyt ollut seitsemän vuotta niin sanotuissa ”oikeissa töissä” raksahommissa.

Edellisessä työssäni teatterissa sain asiakkaat kokemaan erilaisia tunteita surusta iloon. Olisihan se tietysti kovin epämukavaa, jos kylpyhuoneremontin jälkeen asiakas nauraisi tai itkisi.

En väheksy niin sanottuja oikeita töitä, mutta kaipaan sitä, että saan antaa asiakkaalle omaa elämää suurempia kokemuksia.

Tapa kokea asioita kylpyhuoneen kaakelien ulkopuolelta

Kirjallisuus, kuvataide, musiikki ynnä muut antavat meille tavan kokea asioita niiden kylpyhuoneen kaakelien ulkopuolelta, oli sen kokemuksen taustalla sitten halu viihtyä tai oppia jotain uutta maailmasta.

Kulttuurin kurittamisessa Hämeenlinnan kaupunki tuntuu olevan ihan omaa luokkaansa. Ensin lopetettiin ARX-talo vain sen takia, että koulutoimi on parempi vuokranmaksaja kuin kulttuuri, niin kuin entinen Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor puki sanoiksi eräässä keskustelutilaisuudessa ARX-talon kohtalosta.

Verkatehtaan toimiva yhteisö on pirstottu kappaleiksi

Toimiva yhteisö Verkatehtaan alueelta pirstaloitiin kappaleiksi, ja kaiken kruunasi Miniteatterin ajaminen hyyryläiseksi kaupunginteatterin nurkkiin. Näin menetettiin myös yksi tärkeä näyttämö Verkatehtaan alueelta.

Nyt on vuorossa Taidekasarmi, ainakin lehtitietojen perusteella. Taiteilijoilla on jo muutenkin vaikeaa korona-aikana, eikä energiaa riitä nousta barrikadeille, kun joudutaan taistelemaan muutenkin elantonsa puolesta.

Tässä vaiheessa Hämeenlinna kaupunki uhkailee myyvänsä Taidekasarmin ja jättävänsä taiteilijat ajelehtimaan. Miten Hämeenlinnan kaupunki voi puhua olevansa kulttuurikaupunki, kun kaikki ruohonjuuritason taiteelliset mahdollisuudet ajetaan alas.

Tässä kohtaa ne samat kommentoijat sanovat, että onhan meillä Verkatehdas. Mutta se on paikka, jossa esitetään taidetta, ei tehdä tai opeteta sitä.

On sääli, että kaikki hyväksi havaittu ja vuosien saatossa luonnollisesti kehittynyt puretaan tai myydään rahan takia. Kuten muusikko-toimittaja AP Sarjanto kirjoitti viime keväänä kulttuurikolumnissaan Hämeen Sanomille (26.2.2020): ”Kulttuurikaupungin statusta ei voi omia vierailevilla esityksillä tai konserteilla, vaan ainoastaan taiteella, joka elää ja hengittää tässä kylässä, paikallisten ihmisten tekemänä.”

Minä allekirjoitan tämä ajatuksen koko sydämestäni.

Lue myös: Taidekasarmi on Hämeenlinnan taiteilijoille tärkeä kohtauspaikka (28.3.2021)

Menot