fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Merikapteeni noudatti velvollisuuttaan ja pelasti ihmishenkiä

Merikapteeni Carole Rackete aluksensa komentosillalla 20. kesäkuuta. Kuva: TILL M. EGEN/SEA-WATCH HANDOUT
Merikapteeni Carole Rackete aluksensa komentosillalla 20. kesäkuuta. Kuva: TILL M. EGEN/SEA-WATCH HANDOUT

Sea-Watch 3 -aluksen merikapteeni Carola Rackete rantautui kesäkuun viimeisenä viikonloppuna Lampedusan satamaan. Aluksen kyydissä oli noin 40 turvapaikanhakijaa, jotka Rackete oli pelastanut Välimerestä.

Pelastusoperaation jälkeen alus seilasi merellä kaksi viikkoa, koska se ei saanut lupaa rantautua. Lopulta Rackete rantautui vastoin viranomaisten kieltoa ja hänet pidätettiin.

Tuomioistuin linjasi nopeasti, ettei Rackete rikkonut lakia rantautuessaan. Päinvastoin: hän noudatti velvollisuuttaan pelastaa ihmishenkiä.

 

Naisten, miesten ja lasten auttaminen satamaan sen jälkeen, kun he ovat viettäneet viikkoja merihädässä, ei ole salakuljetusta vaan ihmishenkien pelastamista.

Se, että Italia ja muut maat yrittävät estää järjestöjä pelastamasta turvapaikanhakijoita hädästä, on solidaarisuuden kriminalisointia.

Jos solidaarisuus kriminalisoidaan, Välimereen kuolee yhä useampi.

Ihmiset, jotka lähtevät hengenvaaralliselle matkalle kohti Eurooppaa, käyttävät siihen usein koko oman ja sukulaistenkin omaisuuden. He pakenevat sotaa, vainoa tai muita epäinhimillisiä oloja.

He tarvitsevat apua. Kukaan ei lähde tälle matkalle syyttä.

 

Euroopalla on mahdollisuus auttaa näitä ihmisiä ja kantaa globaali vastuunsa turvapaikanhakijoista. Auttajien demonisointi on täysin epäinhimillistä toimintaa.

Lopulta kysymys on siitä, halutaanko yhteiskunnan muuttuvan sellaiseksi, jossa hädänalaisessa asemassa olevan henkilön auttamisesta voi seurata rangaistus.

Juha Lampinen kirjoitti mielipidekirjoituksessaan (HäSa 3.7.), että Suomi aiheuttaa vahinkoa koko EU:lle, kun se ottaa vastaan kahdeksan alukselta pelastettua ihmistä.

Olen eri mieltä: Suomen päätös kantaa kortensa kekoon ja ottaa nämä ihmiset turvapaikkaprosessiinsa on solidaarisuuden osoitus ja hieno alku EU-puheenjohtajuudelle. Näin toimitaan esimerkkinä muille!

Menot