fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Miksi Assi-sairaalasta ollaan oltu valtavan innostuneita – Tuoko se elinvoimaa Hämeenlinnaan?

Assi-sairaalan havainnekuva etelästä päin. Kuva: NINA VÄISTÖ ARKKITEHTI SAFA, KHSHP
Assi-sairaalan havainnekuva etelästä päin. Kuva: NINA VÄISTÖ ARKKITEHTI SAFA, KHSHP, arkisto

Assi-sairaalasta ollaan oltu valtavan innostuneita, miksi? Onko sairaala ainoa vaihtoehto sille kuuluisalle elinvoimalle?

Tekevätkö mahdolliset tulomuuttajat muuttopäätöksen kaupunkiin sairaalan olemassaolon ja tason mukaan?

Miksi ei keskitytä useampia koskeviin asioihin: taattaisiin apu nopeasti pieniin vaivoihin sekä lasten ja nuorten terveenä pysymiseen. Entä huolenpito niistä, joilla on vähemmän rahaa, yleistä terveyttä ja muita resursseja – kuntien alkuperäinen tehtävä?

Henkilöstöstä pulaa

Suomessa on jopa ennen vuoden 1972 kansanterveyslakia ollut kohtuulliset sairaalapalvelut. Perusterveydenhuoltohan oli surkeassa tilassa ennen edellä mainittua kansanterveyslakia.

Nyt terveydenhoidon henkilöstöstä on pulaa ja ei sosiaalityönkään olosuhteet ole kovin kutsuvia, ja rahasta on pulaa. Tämän korjaamiseen yritetään (siis toivotaan) sotea.

Jonkinlaiset sairaalapalvelut olisivat Suomessa edelleen saatavissa ilman kuntapäättäjien taisteluitakin omassa kunnassa ja muiden kuntien kanssa. Onko se ”oma” sairaala ja sen kieli tärkeä (Vaasa) tai jokin muu kiista (Savonlinna, Forssa).

Julkinen raha on lopulta yhteistä koko Suomessa ja sitä on vain määrätty yhä vähenevä määrä ilman velanottoa(?).

Valtio leikkaa ja siirtää

Eikös sote siirrä Assinkin lopulta valtion sairaalaksi?

Eikö ole jo kokemusta Hämeenlinnassakin siitä, että valtio leikkaa, siirtää ja lopettaa palveluita.

Tuskin sairaalaa lopetetaan, mutta kohta aloittava valtuusto muuttuu joka tapauksessa koulutus- ja tiehoitolautakunnaksi.

Sulkia poliitikon hattuun ei enää saa suursairaaloilla, toki muilla suurilla rakentamisilla voi edelleen yrittää.

Valtuustossa jo olleiden ehdokkaiden (38 kpl) äänimäärien lasku (–2 024 ääntä, –53/valtuutettu ehdokas, suurin pudotus –499 ääntä) osoittanee, että muutakin pitäisi tehdä.

Sairaalapolitikointiin käytetyt resurssit olisi voinut ja voisi käyttää aitojen (kasvu)yritysten ja niiden työpaikkojen saamiseen. Se olisi todellista elinvoimaa.

Menot