Mielipiteet

Mielipide: Miksi kiinteistöt ovat saaneet rappeutua rauhassa?

Hämeenlinnalaisen Tuomelan koulun laajaan saneeraukseen kuului runsaasti purkutöitä marraskuussa vuonna 2014. Kuvaaja: Terho Aalto

Miko Murtonen Nummen yhtenäiskoulusta esitti näkemyksiään Hämeen Sanomien 10-vuotiasta “uutta Hämeenlinnaa” koskeneessa kyselyssä (HäSa 5.1.). Hän moitti koulujen huonoa kunnossapitoa, jonka takia sisäilmaongelmat ovat tehneet monista rakennuksista käyttökelvottomia.

Olen aikaisemminkin huolestuneena kirjoittanut samasta aiheesta.

Merkillistä tässä on, miten viime aikoina juuri niin monet koulurakennukset sekä päiväkodit ovat tulleet käyttökelvottomiksi ja purettaviksi.

Mitä on tapahtunut? Miten tähän on tultu?

Nämä rakennukset ovat kaupunkimme merkittävää omaisuutta, verorahoin rakennettuja.

Miten tätä omaisuutta on hoidettu?

Muun muassa talonmiehet poistettiin kouluilta, kuinka suuri vaikutus sillä lienee tähän asiaan?

Onko kouluremontteja siirretty aina vaan eteenpäin säästöjen vuoksi? Onko koulurakennusten annettu rappeutua rauhassa ja nyt ainoa vaihtoehto onkin purkaminen?

Koulujen sisäilmaongelmista on huomautettu jo vuodesta 2006 alkaen. Ihmettelen, miksi tähän ei ole reagoitu ja korjattu kouluja ajoissa. Näin olisi todennäköisesti säästynyt verorahoja sekä monen koululaisen terveys ja olisi vältetty nykyinen surkea tilanne.

Lasten koulutus on kaupungin merkittävää peruspalvelua. On todella surullista, kuinka moni lapsi ja nuori on joutunut opiskelemaan (ehkä vuosiakin) huonon sisäilman koulutiloissa ennen väistötiloihin pääsemistä.

Parakkikoulutilat eivät taida myöskään olla tämän päivän ajanmukaista oppimisympäristöä. Miten tämä tilanne vaikuttaakaan parakkioppilaiden oppimistuloksiin, koulumotivaatioon sekä lasten ja nuorten tulevaisuuteen.

On tärkeää huolehtia, että uusien koulukeskusten, Nummen sekä Tuomelan kunnossapito pidetään riittävän hyvällä tasolla, ettei joidenkin vuosien kuluttua olla jälleen ihmettelemässä sisäilmaongelmia.

Kaikille kaupunkimme lapsille ja nuorille, niin päiväkodeissa kuin kouluissa, kuuluu turvallinen ja terveellinen opiskeluympäristö.

Edellisiin ajatuksiin ja kysymyksiin peräänkuulutan vastuunkantajia kiinteistöjen kunnossapitoon ja huoltoon liittyen.

Viime aikoina on muutoinkin ollut esillä vastuunkantaminen.

Hiljattain uutisoitiin kaupunginteatterin hallituksen jäsenten taloudellisesta vastuunkantamisesta.

Ex-poliitikko Iisakki Kiemunki kantaa rajua vastuuta SCC:n tapauksesta.

Vaikka nämä asiat ovatkin hyvin erimuotoisia, niin kysymys on kaikissa vastuun kantamisesta.