fbpx
Mielipiteet

Mielipide: Millaisen kaupunkikuvan Hämeenlinnaan haluamme?

Hämeenlinnan keskustaa etelästä Vanajaveden vastarannalta pari kesää sitten kuvattuna. Kuva: Rauno Lahti
Hämeenlinnan keskustaa etelästä Vanajaveden vastarannalta kuvattuna. Arkistokuva: Rauno Lahti

Millaisen kaupungin me Hämeenlinnasta haluamme? Miltä me haluamme sen näyttäytyvän itsellemme ja millaisena muille?

Onko näyttävyyden halu ulkopuolisille suurempi kuin ihmisläheinen rakentaminen ja asuminen meille asukkaille?

Miksi eteläranta tulisi tuhota tehorakentamisen alle ja viedä kaupunkilaisilta hieno etelän suuntaan avautuva puisto rantoineen? Siksikö, että moottoritietä kaupungin ohi ajavat näkisivät uudet korkeat asuintalot ikään kuin käyntikorttina modernista kaupungista?

Sekö olisi oikein ja viisasta, että piilotettaisiin omaleimainen keskusta uuden kivimuurin taakse.

 

Korkeita tornitaloja suunnitellaan tai ainakin jollain taholla toivotaan rakennettavaksi keskustan alueelle. Se on kuvottavaa jo ajatuksenakin. Kaupungin keskusta on säilytettävä maltillisena kokonaisuutena ilman yliampuvia rakennelmia.

Jos tornitaloja halutaan modernisoimaan kaupunkikuvaa, niin rakennettakoon ne sinne minne ne soveltuisivat. Esim. sinne radan varteen, jonne suunniteltiin uutta sairaalaa. Sieltäkin voitaisiin sen jälkeen kaupata asuntoja hienoilla järvinäkymillä.

Päättäjät voisivat muutenkin riisua ne peninkulmasaappaansa ja siirtyä enemmän aamutossulinjalle, jolloin ei olisi tätä liian pitkien harppausten ja kompastumisien vaaraa.

 

Keskustan autioitumiseen on varmasti useitakin syitä ja ne ovat samansuuntaisia monessa muussakin kaupungissa kuin meillä. Torinalusparkki ei ole pulman ratkaisu, mutta esim. torin ja Reskan viihtyvyyden parantaminen on varmasti yksi parantava tekijä.

Torin väliaikaiseksi tarkoitetut myyntikojut, jotka ovat hyvin epämääräisellä tavalla yleisön käytettävissä, tulisi korvata laadukkaalla ja pysyvällä rakennuskompleksilla, joka olisi ympärivuotisessa käytössä.

Ns. keskuskorttelin paikalle on vaikea kuvitella muuta toimivaa liiketoimintaa kuin hotelli, jonka katolla voisi sitten olla Hämeen ainoa sky-baari.

Toivottavasti kaupunkikuvamme ei tule muuttumaan niin radikaalisti, että identiteettimme häviää lopullisesti kehityksen rattaiden puristuksiin.

 

Menot